Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

NDT’20 lanceert Analyserapport

29-10-2020

De eerste fase van de Nationale DenkTank 2020 is afgerond met als resultaat het Analyserapport! De deelnemers hebben zich de afgelopen twee maanden bezig gehouden met het ontwikkelen van hun analyses. Vanuit de verschillende themateams (Arbeid, Wonen, Financiën en Maatschappelijk Onbehagen) stonden ze stil bij de verschillende knelpunten en problematiek voor de middengroepen. In stad en regio, nu (corona-tijd!), én later.

Bekijk en/of download het kersverse Analyserapport.

Aanleiding en onderzoeksvraag

Op 17 augustus is de Nationale DenkTank 2020 aan de slag gegaan met de onderzoeksvraag: ‘Hoe versterken we welzijn en welvaart en verhogen we regie voor middengroepen, in stad en regio, nu en later?’. In dit analyserapport en tijdens het Expertforum presenteren deelnemers hun bevindingen die aanknopingspunten bieden voor de oplossingsfase, waarin ze 10 concrete voorstellen doen om knelpunten bij middengroepen weg te nemen.

De middengroepen zijn essentieel om Nederland draaiend te houden. Gek genoeg zijn het juist deze groepen die zwaar onder druk staat. Om bij te blijven op het gebied van werk, financiën en wonen moet de groep harder trappen. De middengroepen weten zich te handhaven, maar de fietsmetafoor suggereert ook dat deze essentiële groep, ondanks het harder werken, niet verder vooruit komt.

De redenen waarom deze groep het zo zwaar heeft zijn net zo divers als de middengroepen zelf: ze moeten meer verantwoordelijkheden dragen, hun besteedbaar inkomen stijgt nauwelijks en er heerst grote onzekerheid over de toekomst op de arbeidsmarkt voor deze groep. De crisis rondom COVID-19 heeft de problematiek nog duidelijker naar voren gebracht. De haarlijntjes en scheurtjes zijn verandert in barsten. De brede en complexe problematiek zorgt voor een algeheel gevoel van onbehagen, over de maatschappij, over het polariserend debat in de samenleving, en over de ogenschijnlijk groeiende tegenstellingen tussen stad en regio. De middengroep signaleert problemen, maar voelt zich niet gehoord door de overheid en politiek. Ze vinden dat Nederlandse maatschappij er slecht voorstaat.

Kijk voor meer info op ndt20.nl

Gerelateerd nieuws

02 juni 2022

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

01 juni 2022

Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’

31 mei 2022

Vacature meeloopstage communicatie & contentcreatie

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Wie denkt in de DenkTank? 4. Marloes, Sam, Salo en Linde Bjarny Wie denkt in de DenkTank? 5. Godelieve, Bjarny, Linda en Sebastian
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.