Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

NDT-alumni denken mee met ministerie van BZK over toekomstbestendig informatiebeleid

05-06-2012

Op dinsdag 15 mei organiseerde de directie Burgerschap en Informatiebeleid (B&I) van het Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties (DGBK) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een bijeenkomst over de iOverheid.

Samen met zo’n 13 alumni van de Nationale DenkTank werd van gedachten gewisseld over hoe en op welke manier de overheid een toekomstbestendig informatiebeleid kan realiseren.

Een frisse blik op complexe vraagstukken

Het doel van de bijeenkomst was een gedachtewisseling over het onderwerp iOverheid, geïnspireerd door ‘pitches’ van gastsprekers Corien Prins (hoogleraar Recht en Informatisering UvT, medeauteur WRR-rapport iOverheid), Stef van Grieken (Hack de Overheid) en Simone van der Hof (hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij UL).

In het pand van de WRR aan de Lange Vijverberg opende initiatiefneemster Bertine Steenbergen, directeur B&I, de bijeenkomst met de oproep tot een open discussie: ‘We willen de discussie niet vertroebelen met ambtelijke denkbeelden maar vooral naar jullie luisteren’.

Moderator Arre Zuurmond van het Het Expertisecentrum (HEC) introduceerde vervolgens het onderwerp van gesprek met de vraag: ‘Hoe moet de overheid mee veranderen met de samenleving om niet oud of ‘out’ te zijn?’.

Doetank

Hoogleraar Prins stelde de DenkTank-alumni nog eens extra met een aantal prikkelende vragen: ‘Hebben jullie mij toestemming gevraagd om te mogen twitteren over wat ik hier vertel? Als jullie een sollicitatiegesprek met een kandidaat zouden voeren, vraag je dan vooraf of je hem of haar mag Googelen?’.

De aanwezige DenkTank-alumni werden in drie groepen verdeeld, waarvan steeds één groep het plenaire programma verliet om in een ‘doetank’ te werken. Onder leiding van BZK Tijgers Nicole Donkers en Stefanie Schuddebeurs ging de groep aan de slag met de uitwerking van de vraag ‘Hoe kan de overheid zo gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden die de informatiesamenleving haar biedt dat de burger haar partner wordt?’

Prins gaf aan dat er sprake is van ‘content segregation’ op sociale netwerksites als Facebook en Twitter: ‘Werelden gaan door elkaar lopen, werk/privé en overheid/bedrijfsleven. En in de context waar werelden samenkomen is de vraag: wie heeft de regie?’.

De discussie met de DenkTankers spitste zich hierna toe op privacy-aspecten en de vraag of een keuze voor meer efficiency door digitalisering ook een keuze is voor mínder privacy. Ook werd opgeworpen dat méér informatie niet per definitie tot méér veiligheid of efficiency leidt.

Bovendien is privacy, aldus Prins, een onvervreemdbaar grondrecht. Nu al doen alle banken een ‘Google-toets’ wanneer je een lening aanvraagt. Daarom dient er een recht geformuleerd te worden: iedereen heeft het recht om te begrijpen wat er met je persoonlijke informatie gebeurt op sites als Facebook.

Ook Steenbergen beaamde dat er technisch veel mogelijk is en dat de hiërarchische organisatie van de overheid hier juist ook mogelijkheden biedt, maar dat privacy- en veiligheidsissues vaak een struikelblok zijn.

Hulp inroepen van ‘digitale nerds’

Na Prins was het de beurt aan Stef van Grieken van Hack de Overheid, een zelfbenoemde ‘nerd’ die een overtuigend betoog hield over de kansen die de overheid misloopt. ‘Als de overheid nerds aan tafel uitnodigt, zien ze dat burgers heel nuttige dingen kunnen maken’.

Van Grieken illustreerde dit met een aantal (mede) door hem ontwikkelde online initatieven, zoals Wiekiesjij.nl, AppsvoorNederland, OpenKvK.nl en Politwoops (een site die toont welke tweets politici verwijderd hebben).

Van Grieken vindt niet dat de overheid alles moet oplossen door zelf digitale tools te ontwikkelen, maar wel dat zij de randvoorwaarden moet creëren waardoor de samenleving problemen kan oplossen. Hij zette dit kracht bij met citaten van Jarvis Law: ‘Er is een inverse relatie tussen controle en vertrouwen’ en Craig Newmark: ‘Make something useful, help people use it and then get out of their way’.

Na een discussie over de vraag of een wereld waarin nerds de instrumenten van de overheid ontwikkelen, niet tot een bepaalde bias leidt die hem ontoegankelijk maakt voor digibeten, was het de beurt aan slotspreker Simone van der Hof.

Van der Hof had naar eigen zeggen de ondankbare taak om haar presentatie over de Overheid en Sociale media pas te verzorgen, nadat er al zoveel besproken was dat hiermee samenhing. Zij presenteerde daarom kort een aantal voorbeelden van de inzet door de overheid van sociale media, in haar rol als Dienstverlener (Verbeterdebuurt.nl, FileSophie), Crisismanager (NCC-tweets tijdens crisis, tweets tijdens Pukkelpop), Speurneus en Handhaver (Amber Alert op twitter, Vraagdepolitie.nl) en Beleidsvormer (PleiO).

Overheid moet zorgen voor het verlenen van rechtsgeldige online identiteiten

Hierna ontstond een open slotdiscussie met veel aandacht voor de rol die de overheid kan spelen bij het verlenen van een rechtsgeldige online identiteit, voor het verschil tussen verificatie en identificatie en hoe je eigenlijk zeker weet dat je écht contact hebt met ‘de overheid’ op internet.

Steenbergen vroeg ten slotte nog wat de DenkTank-alumni vonden van ‘digitaal tenzij’-dienstverlening. Opvallend genoeg vonden veel aanwezigen dat de digitale dienstverlening als extra voorziening náást de traditionele ‘balie’ een rol moet blijven spelen. En dat terwijl, zo verklaarde Arre Zuurmond, er al gemeenten zijn die overwegen hun gemeentehuis te sluiten om hun dienstverlening uit kostenoverweging volledig digitaal te maken.

Deze gedachtewisseling tussen de directie B&I en alumni van de Nationale DenkTank dient als input voor de iOverheid en iSamenleving verkenning waar het ministerie van BZK momenteel aan werkt.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Adviezen DenkTank 2011 goed ontvangen FNLI en CBL themapartners van de Nationale DenkTank 2012
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.