Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Nationale DenkTank werkt samen met SIRE voor nieuwe campagne tegen voedselverspilling

10-02-2015

In 2012 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar duurzaamheid in de voedselketen. Dit jaar werden zij door SIRE (Stichting Ideële Reclame) benaderd om inhoudelijk bij te dragen aan een nieuwe reclamecampagne tegen voedselverspilling.

SIRE ontwikkelde niet alleen een reclamecampagne voor op televisie en radio, maar ook een nieuwe website: kliekipedia.nl. Hierop staan tips voor wat je allemaal met restjes eten kunt doen.

SIRE bedankte de Nationale DenkTank voor haar bijdrage tijdens de lancering van de campagne. Lees hieronder het persbericht over Kliekipedia.

———————————————————————-

SIRE bindt de strijd aan met voedselverspilling

Lancering Kliekipedia.nl en ‘kliekjescommercial’ met bekende reclame-iconen

Voedselverspilling is al jaren een veel besproken onderwerp, maar consumenten vinden het lastig om hun eigen verspilling terug te dringen. Via een massamediale campagne krijgen Nederlanders voor het eerst een oplossing voor dit probleem aangereikt door de Stichting Ideële Reclame (SIRE).

SIRE lanceert een campagne tegen voedselverspilling en vraagt daarbij aandacht voor het gebruik van overgebleven ingrediënten en kliekjes. Via de speciaal ontwikkelde website Kliekipedia.nl kan de consument inspiratie opdoen om van kliekjes iets lekkers te maken. Kliekipedia.nl wordt ondersteund met een originele TV- en radiocommercial. Deze bestaat ook uit ‘kliekjes’ van iconische reclamespots uit het verleden en roept consumenten op om in actie te komen. Nog nooit eerder is een campagne van deze schaal ingezet, die de consument op een leuke en concrete manier activeert om minder voedsel te verspillen.

De website Kliekipedia.nl biedt informatie, inspiratie, tips en recepten om verspilling terug te dringen. Ook zijn hier video’s te vinden van bekende Nederlanders zoals Anita Witzier en Quintis Ristie waarin zij laten zien hoe zij met kliekjes omgaan. Kliekipedia.nl wordt ondersteund met een TV-commercial, radiocommercial, online campagne, social media en PR. In de TV-commercial worden bekende spots met onder meer Cora van Mora, Petje Pitamientje ‘Stom hè’ (Calvé), Martine Bijl (Hak), Harry Piekema (AH) en Peer Mascini (Melkunie) hergebruikt. Op ludieke wijze vraagt SIRE hiermee aandacht voor voedselverspilling bij de consument en reikt via Kliekipedia.nl oplossingen aan om echt in actie te komen.

DE CONSUMENT IS AAN ZET
Nederland gooit jaarlijks tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel weg, van de boer, via de winkel tot horeca en consument. De consument zelf blijkt de grootste verspiller met 50 kilo per persoon per jaar. Ruim 14% van alle etenswaren die we kopen, gaat ongebruikt de prullenbak in.* “Zonde”, vindt directeur Lucy van der Helm van SIRE. “Het doel van deze campagne is consumenten te laten realiseren dat zij zelf aan zet zijn om voedselverspilling terug te dringen. Dit doen wij nu door te laten zien dat koken met overgebleven ingrediënten en kliekjes lekker, leuk en ook nog eens goed voor de portemonnee is.”

SAMENWERKING
Hans Peters, die binnen het SIRE bestuur dit project leidt, is trots op de samenwerking met veel partijen: “Naast de gebruikelijke bijdrage van de bureau- en mediawereld zijn nu ook andere partijen betrokken: A-merken, supermarkten, het Voedingscentrum, auteurs en BN’ers. Bij dit onderwerp lopen de belangen soms nogal uiteen. Daarnaast was het een enorme klus om de rechthebbenden van de spotjes die we hebben hergebruikt te vinden en hun akkoord te krijgen, maar iedereen werkte fantastisch mee”, aldus Peters.

Veel partijen hebben belangeloos bijdragen. Orchestra is de bedenker van de
TV-commercial en Kliekipedia.nl. Digitas/Lbi tekende voor het design/technische realisatie van Kliekipedia.nl en Sanoma voor de online campagne. Andere partijen zijn o.a.: ANPinOpdracht, De Nationale Denktank, HD Videoproductions, PitchPR, Postoffice Amsterdam, Ramon Tiernagan Music&Sound, RenM|Matrix, Schuttelaar & Partners en 24Kitchen.

Het Voedingscentrum is expertpartner en leverde een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de totstandkoming van Kliekipedia.nl. Na afloop van de campagne zal het Voedingscentrum ervoor zorgen dat de opbrengst van dit initiatief niet verspild wordt.

Supermarkten en A-merken stelden hun spots belangeloos beschikbaar voor de TV- en radiocommercial.

Bekijk de TV-commercial op sire.nl of Kliekipedia.nl en praat mee via #kliekipedia

Alle informatie over onze voedselverspillingscampagne vindt u op sire.nl.

*Voedingscentrum Factsheet Voedselverspilling door consumenten 2014

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Bijdrage Nationale DenkTank aan de Jan Brouwer Conferentie Stichting de Nationale DenkTank bestaat 10 jaar
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.