Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Mythes en feiten over de woningmarkt. In gesprek met Mirthe Biemans

20-08-2020

De Zomerschool van de Nationale DenkTank is in volle gang! Het programma zit boordevol workshops, kennismakingen en expertsessies over de verschillende deelonderwerpen. Vandaag ging Mirthe Biemans, manager strategie bij Woningcorporatie Rochdale, in gesprek met de deelnemers over de woningmarkt. Wat er zoal werd besproken? Lees deze blog!

Mythes en feiten over de woningmarkt

Mirthe Biemans trapte af met diverse mythes en feiten over de woningmarkt. Zo kampt Nederland momenteel met een woningtekort van ca. 300.000 woningen. Maar meer aanbod zorgt niet automatisch voor lagere prijzen. Ze daagde de deelnemers uit om kritisch na te denken. Mirthe: “In Nederland zijn we opgegroeid met bepaalde waardes, bijvoorbeeld: kopen is beter dan huren. Maar is dat ook zo? Is het eerlijk dat sommige mensen wel een erfenis krijgen – door een eigen huis van de overledene – en anderen niet?”

Hoe kan je woonruimte eerlijk verdelen?

Een dak boven je hoofd is een mensenrecht, maar in onze huidige samenleving heeft marktwerking veel invloed. Dit leidt tot lastige vragen, bijvoorbeeld: hoe kan je woonruimte zo eerlijk mogelijk verdelen over onze burgers? Mirthe legt uit dat er voor de oplossing vaak gekeken wordt naar tijdelijkheid, en de beschikbare ruimte goed verdelen: “Je kijkt elke paar jaar of je woonruimte nog bij jouw situatie past. Gaan je kinderen uit huis, dan verhuis je naar een kleinere woning bijvoorbeeld.” Anderzijds levert dit mogelijk veel stress op. “Psychologisch is het beter als men de zekerheid voelt om lange tijd in een woning te kunnen blijven”, aldus Mirthe.

Middengroepen en sociale huurwoningen

Het aandeel sociale huurwoningen in Nederland is afgenomen over tijd. Tegenwoordig wonen er nog nauwelijks mensen met een middeninkomen in sociale huurwoningen, aldus Mirthe (Rochdale hanteert hierbij de grens >€37.000/jaar per huishouden). Daarnaast kampt de sector met diverse moeilijkheden: de huurprijs stijgt (mede door belastingen) en wachttijden zijn lang. Dit is niet alleen een grootstedelijk probleem, ook in landelijk gebied is de wachttijd zes tot acht jaar. Verschillende regio’s hebben andere systemen, bijvoorbeeld voor het hanteren van voorrangsregels. En als je al op een wachtlijst staat in één regio, begin je in een andere regio weer onderaan. Moeten gemeentes voorrang geven aan hun ‘eigen mensen’? Kan één landelijk systeem uitkomst bieden?

Belang van gemengde wijken

Een ander veelbesproken vraagstuk is of iedereen in de stad moet kunnen (blijven) wonen. Dit is met name relevant voor de middengroepen, voor wie het steeds lastiger is een betaalbare woning te vinden in de buurt van hun werk. We hebben allemaal last van dat probleem door de grote tekorten aan bijvoorbeeld leerkrachten, kinderleidsters en buschauffeurs die in de steden ontstaan. Een gemengde wijk (op inkomensniveau) draagt bij aan de veiligheid in de wijk en heeft veel invloed op de schoolprestaties van de kinderen. Plus het is positief voor de sociale cohesie en voorzieningen. Hoe gaan we hiermee om? Moeten we mensen met een cruciaal beroep (waar veel middengroepen onder vallen) voortrekken? Een discussie volgde, de meningen van deelnemers waren hier verdeeld.

Blijf op de hoogte!

Mirthe Biemans heeft de ogen van de deelnemers zeker geopend. De komende weken duikt de groep  volop in het onderwerp woningmarkt en brede leefomgeving. Ga met ze in gesprek via social media (#ndt20 #middengroepen #woningmarkt #leefomgeving) en bekijk het laatste nieuws via NDT20.nl.

Gerelateerd nieuws

02 juni 2022

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

01 juni 2022

Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’

31 mei 2022

Vacature meeloopstage communicatie & contentcreatie

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Persbericht: Nationale DenkTank 2020 gestart met thema ‘perspectief van... Groepsfoto deelnemers, partners NDT20 Marco Pastors: “Middenklasse en maakbaarheid. Als je het wil, dan kan het...
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.