Van 21 tot 23 juni 2019 vond de negende MinDenkTank plaats op Landgoed Noorderheide. Een enthousiaste groep DenkTankers boog zich over onderwerp ‘werk-ontspanningsbalans onder studenten en young professionals’. Opdrachtgever van deze MiniDenkTank was dan ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In dit verslag van mede-organisator Laura de Adelhart Toorop (NDT’15) lees je alles over het programma en de uitkomsten.
Onderzoeksvraag en aanleiding
De onderzoeksvraag van deze MiniDenkTank was: ‘Hoe kunnen we in de huidige samenleving een duurzame stress-ontspanningsbalans vormgeven voor studenten en young-professionals?’
Het aantal studenten en young-professionals met psychologische problemen groeit. Een kwart van de studenten in het hoger onderwijs en een vijfde van de jonge werkenden ervaart regelmatig burn-out klachten. Deze percentages zijn beduidend hoger dan bij oudere leeftijdsgroepen.
Verslag MiniDenkTank 2019
Op Midzomernacht vertrokken vijftien DenkTank alumni en twee afgevaardigden van de HvA naar Landgoed Noorderheide. Daar aangekomen werden we gastvrij ontvangen door beheerder Bas Drenth en getrakteerd op een heerlijk diner.
Geen duidelijke definitie van ‘burnout’
Hilde Bolt, trainer en docent van onze partner Europees Instituut de Baak, beet de spits af met een workshop over o.a. de ingewikkelde definitie van burn-out. De World Health Organization (WHO) heeft de burn-out enkele weken geleden erkend als ‘officiële ziekte’, om hier een paar dagen later op terug te komen en het een ‘werkfenomeen’ te noemen.
‘It takes guts to follow your gut’
Hilde vergeleek algemene Westerse waarden over werk en leven met die van andere culturen. Zij verwees naar Gabor Mate, een voor oorsprong Hongaarse arts, wonende in Canada. Hij heeft onderzocht dat kinderen het beste gedijen en opgroeien in een cultuur van jager-verzamelaars. Een plek waar het kind de hele tijd wordt beschermd en omringt door verschillende volwassenen (‘it takes a village to raise a child’, zoals het Afrikaanse gezegde zegt). Tot slot vertelde ze het verhaal van een CEO van een groot bedrijf die ziek werd. Na zijn herstel kwam hij terug met een yoga-mat en lag hier elke dag na de lunch een half uur op. De centrale les die Hilde ons meegaf was ‘it takes guts to follow your gut’.
Zaterdag begon met een ontspannen yogasessie van deelnemer Anne, vervolg door een dag van definiëren en discussiëren. Elke deelnemer had voorafgaand aan de MiniDenkTank (wetenschappelijke) literatuur over burn-out gelezen en experts geïnterviewd. Ook bevonden zich onder de deelnemers zelf (helaas) een aantal ervaringsdeskundigen. De vraag kwam op: wat zou je jezelf willen meegeven op het gebied van burn-out? Veel mensen die een burn-out hebben gehad zien naderhand ook positieve kanten: ze hebben zichzelf beter leren kennen en geleerd hoe ze hun grenzen kunnen bewaken. Bovengenoemde anekdote van Hilde is hier een mooi voorbeeld van.
Wie is er schuldig aan de burnout?
Een andere centrale vraag was de ‘schuldvraag’. Zit de huidige maatschappij, met alle druk van social media, een flexibele arbeidsmarkt en het leenstelsel ‘fout’ of is het toch meer de verantwoordelijkheid van het individu? Deelnemer Peshmerge vanuit de HvA sloot de avond af met een muzikale vertelling op de Doedoek, een Koerdische fluit.
Oplossingen voor een betere werk-ontspanningsbalans
Zondag was de stemming nog verder gestegen, net als de temperatuur. De deelnemers bedachten creatieve oplossingen zoals ‘het burn-out kwartiertje’, waarin mensen door middel van VR de paniek en onrust van een burn-out kunnen ervaren, maar ook de wijze lessen die hier uit te leren vallen. Of ‘Hack je stress’, waarbij een buitenstaander een les op de HvA binnenvalt en een gesprek opent over stressoren in het studentenleven.
Mindful presenteren
In de middag werden de resultaten door ‘meester’ Koen gepresenteerd aan de HvA. De presentatie begon met een geleide meditatie van Esther en werd halverwege onderbroken om een minuutje te dansen met Lara (een minuutje dansen voor je tentamen om je stress kwijt te raken één van de andere oplossingen).
Na de presentatie kreeg iedereen een plantje mee (meer natuur zorgt ook voor minder stress) en ging iedereen moe maar voldaan huiswaarts na een weekend waar hard gewerkt was, maar ook minstens evenveel aandacht voor ontspanning was.
Met dank aan de Stichting Elise Mathilde
We zijn onze partner Stichting Elise Mathilde Fonds erg dankbaar dat we gebruik mochten maken van Landgoed Noorderheide, en voor de heerlijke maaltijden. Menig deelnemer heeft voor het eerst koude romige komkommersoep mogen proeven!

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit
Nieuwsbrief
Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.