In het weekend van 15-17 juli 2016 vond er een MiniDenkTank plaats op landgoed Noorderheide. Dankzij de fantastische ontvangst, verzorging en algehele sfeer bij landgoed Noorderheide hebben de deelnemers een topprestaties kunnen leveren. Het landgoed droeg bij aan zowel de nodige concentratie tijdens de analyses als aan de creatieve vibe tijdens op de oplossingsfase.
Twee thema’s
Tijdens dit weekend is een groep alumni van de Nationale DenkTank aan de slag gegaan met twee thema’s. Het eerste thema betreft e-Health. Het gebruik van e-Health toepassingen, zoals inzage in het eigen medisch dossier en het thuis metingen kunnen doen, blijft achter en daarmee lijkt het doel om in
2019 op grote schaal e-Health te gebruiken niet gehaald te gaan worden. Dat is zonde omdat e-Health kan bijdragen aan betere zorg, meer autonomie voor de patiënt en in sommige gevallen ook lagere zorgkosten. Een veel genoemde reden waarom de implementatie en opschaling van deze toepassingen
achterblijven, is de huidige financierings- en bekostigingsstructuur. De vraag is dan ook wat creatieve prikkels zouden zijn om de implementatie en opschaling van e-Health te stimuleren binnen het huidige systeem. De opdrachtgever hierbij is de Raad van Volksgezondheid en Samenleving.
Het tweede thema betreft de steun aan vluchtelingen gezinnen met jonge kinderen. De eerste jaren van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling en dus voor de latere kansen en mogelijkheden van een kind. Er zijn in Nederland veel faciliteiten om kinderen (en hun ouders) die hulp nodig hebben bij deze
vroege ontwikkeling te ondersteunen. Een groep die echter niet of nauwelijks toegang lijkt te hebben tot deze faciliteiten betreft de vluchtelingen. De vraag luidt dan ook hoe diverse partijen zoals overheid, het COA, en bedrijven het beste zouden kunnen samenwerken om deze doelgroep wél te bereiken. De Bernard van Leer foundation is de opdrachtgever bij dit tweede thema.
Programma MiniDenkTank 2016
Het MiniDenkTank-weekend ging op vrijdagmiddag van start met een welkomstborrel, gemeenschappelijk diner en pubquiz, opdat de deelnemers (alumni die in verschillende jaren hebben deelgenomen aan de Nationale DenkTank) elkaar leerden kennen. Op zaterdag vond de zogenaamde
Analysefase plaats waarin het probleem verder in kaart gebracht werd, en aan de hand hiervan oplossingsrichtingen werden gedefinieerd. Informatie afkomstig uit interviews met experts en uit de literatuur, vormde de basis om het probleem verder uit te diepen. Aan het einde van de zaterdagmiddag stond het ExpertForum gepland. Tijdens het ExpertForum hebben de deelnemers hun eerste inzichten gepresenteerd, de losse eindjes besproken met andere alumni en zijn de oplossingsrichtingen gedefinieerd. Na een heerlijk diner op zaterdagavond stond zondag in het teken van de Oplossingsfase. De resultaten van zaterdag vormden een vertrekpunt om creatieve oplossingen voor de twee maatschappelijke problemen verzinnen. Deze oplossingen zijn uiteindelijk aan het einde van de zondagmiddag gepresenteerd aan de opdrachtgevers, afgevaardigden van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en van de Bernard van Leer foundation. Hieronder volgt een korte samenvatting van de oplossingen.
e-Health
De analyse wees uit dat er twee belangrijke problemen zijn in de financiering van e-Health die de implementatie en opschaling ervan beperken. Enerzijds zijn er belemmeringen in het huidige systeem van financiering, omdat zorgverleners worden betaald naar verrichting in plaats van resultaat voor de
patiënt, er is geen redelijke beloning voor de partij die e-Health betaalt en huidige financieringsmogelijkheden zijn niet duurzaam. Anderzijds worden succesvolle voorbeelden van e-Health financiering niet op grote schaal toegepast, omdat deze voorbeelden onbekend zijn bij stakeholders, het bekostigingssysteem complex is en moeilijk te doorgronden, en omdat de patiënt nog onvoldoende zelf vraagt om de implementatie van e-Health. Het team heeft voor deze problemen een aantal oplossingen bedacht, waarbij de belangrijkste 3 kort worden toegelicht.
- De e-Health kliniek is een instelling die zich volledig richt op behandelen met de nieuwste zorginnovaties en kan daarmee goedkoop en flexibel zorg aanbieden, specialistische kennis opbouwen en een voorbeeld zijn voor de sector
- Het leasen van e-Health moet mogelijk worden doordat ziekenhuizen of artsen samen vanuit een holding investeren in techniek, en de behandelingen leasen aan patiënten die ze nodig hebben.
- Met mE-Health wordt een verzekeringsbudget vrijgemaakt voor patiënt en arts om zelf te besteden aan e-Health, in combinatie met prestatiegebonden voorwaarden om juist gebruik te stimuleren.
Azielzoekerspeuters
Uit de analyse kwam naar voren dat er ongelijke kansen zijn voor asielzoekerspeuters in Nederland. De vraag was of partijen in Nederland geen goede ondersteuning kunnen leveren, dit niet willen of het simpelweg niet doen. Het onderzoek heeft geleid tot de identificatie van drie knelpunten:
- Visie & Verantwoordelijkheid. Er is verbetering mogelijk in het uitdragen van een heldere visie. Een gebrek hieraan zorgt ervoor dat er momenteel geen criteria bestaan voor hoe optimale ondersteuning eruitziet, met als gevolg dat ook ook goede voorbeelden niet opgeschaald worden.
- Financiën & praktische bezwaren. Het inzichtelijk maken van de financiering en langetermijneffecten moet verbeterd worden. Het opzetten van een duurzame oplossing wordt extra bemoeilijkt doordat de aantallen vluchtelingen (en peuters) per gemeente en over de tijd
sterk fluctueren. - Samenwerking & Synergie. Vele instanties en initiatieven die er zijn, komen niet uit hun silo om synergie te bereiken. Dit moet doorbroken worden.
Per knelpunt zijn vervolgens oplossingen gevormd. Voorbeelden hiervan zijn een opzet voor een gedeelde visie, de PeuterHubs (centrale opvanglocaties voor gezinnen met jonge kinderen), het BabyBudget (een opvangbudget dat meereist met het jonge kind), CrowdBonding (een platform waar alle stakeholders samenkomen) en het Spinternship (een maatschappelijke traineeship waarbij de trainee achtereenvolgens meeloopt met alle stakeholders). Voor een overzicht van alle oplossingen of meer informatie voor één van deze oplossingen, kunt u ons altijd benaderen.
Tot slot
Beide opdrachtgevers waren positief verrast met de oplossingen, en hebben ons al laten weten dat zij zeker aan de slag willen gaan met de aangedragen oplossingen. Uiteraard blijft het hier niet bij. De inzichten en oplossingen van het weekend verdienen een groter podium, vinden ook onze opdrachtgevers. Met beide opdrachtgevers hebben we dan ook afgesproken dat we later voor een grotere groep nogmaals de presentatie zullen geven. Tevens zijn we op dit moment bezig om samen met Nieuwspoort een evenement omtrent de bevindingen en mogelijke oplossing rond het thema vluchtelingen met jonge kinderen te organiseren.
Wij, de organiserende commissie en alle deelnemers, kijken terug op een zeer geslaagd weekend. Uiteraard willen we heel graag Landgoed Noorderheide bedanken voor de geweldige mogelijkheid die wij hebben gekregen om op deze prachtige locatie met uitstekende verzorging de MiniDenkTank te laten plaatsvinden. Dit heeft een zeer grote bijdrage geleverd aan het weekend en de kwaliteit van de oplossingen.
Mochten jullie meer informatie willen hebben de MiniDenkTank in het algemeen en de analyses en oplossingen van deze MiniDenkTanks in het bijzonder, schroom dan niet om met ons contact op te nemen.
Namens de MiniDenkTank Commissie van 2016,
Catherine Endtz, Noreen van der Linden, Dennis Ramondt, Linet Tanke, Jonas Voorzanger