Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Kennismaking thema ‘Biodiversiteit’ tijdens Voorjaarsdag 2022

02-06-2022

Door: Félice Bogaert

Op zaterdag 23 april, een zeldzaam zonnige lentedag, vond de jaarlijkse Voorjaarsdag plaats: een event waarbij het alumninetwerk van onze Stichting bijeenkomt om kennis te maken met het thema van aankomende DenkTank editie.
Voor het eerst sinds de pandemie was het weer mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten en bij te praten. Verder werden de 65 aanwezigen middels interessante lezingen en gesprekken met experts op de hoogte gebracht over de problematiek van de biodiversiteit in Nederland. Dit gebeurde op het vruchtbare terrein van de Trompenburg Tuinen te Rotterdam: een prachtige botanische tuin en arboretum op 8 hectare grond op de rand van het stadscentrum, die volop in bloei stond, en van grote waarde is op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie.
Lezingen door Louise Vet, Wouter Ubbink en Arjan Postma.

Niemand minder dan Lieke Molenaar en Jort van Dalen van de voorgaande DenkTank editie in 2021 waren de zonnige dagvoorzitters met aanstekelijk enthousiasme. Nadat zij de aanwezigen welkom hadden geheten betrad het gezelschap de kas om met elkaar de diepte van het thema in te duiken, door interessante presentaties van vooraanstaande personen bij te wonen.
De urgentie van het thema Biodiversiteit werd gauw duidelijk bij de eerste lezing door Louise Vet (ex-directeur Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Emeritus Professor in Evolutionaire Ecologie (WUR), Voorzitter Deltaplan biodiversiteit): als we ecologische crises willen voorkomen moeten we zo snel als mogelijk de handen ineenslaan en samenwerken. Denk aan onze watervoetafdruk, systematische overbelasting van vruchtbare gronden en steeds maar grotere afname van grondstoffen. We moeten van EGOcentrisch naar ECOcentrisch gaan bewegen, en veerkracht is daarbij cruciaal. Diversiteit geeft veerkracht en zorgt dat een systeem blijft draaien. Met de manier waarop we als samenleving nu opereren, helpen we de biodiversiteit om zeep. Voor de transitie van EGO naar ECOcentrisch is onze bodem het allerbelangrijkste.
Ondanks dat we het systeem ver in de vernieling hebben geholpen is er hoop: zodra we de natuur een handje helpen, is zij in staat zichzelf te herstellen. Dr. Vet gaf als voorbeeld het Loess Plateau in China, waa r een totaal onvruchtbaar woestijngebied binnen 20 jaar compleet getransformeerd werd tot een bloeiend ecosysteem vol vogels, vlinders en insecten. Zelfs na 100 jaren of complete verwoesting ontpopte het gebied zich tot een vruchtbare landbouwgrond.

Na deze interessante lezing was het tijd voor Wouter Ubbink (VN-Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel). Hij benaderde het onderwerp van een andere invalshoek en stelde ons de vraag wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor de achteruitgang van biodiversiteit. Burgers, bedrijven en overheid, drie belangrijke kandidaten, noemt hij qua verantwoordelijkheid pinguïns op het droge. Ze wachten en kijken naar elkaar, niemand durft als eerste te springen. En hoe komen we daar nou uit? Eén van de inzichten is in elk geval dat we ervan doordrongen moeten raken dat iederéén een verantwoordelijkheid heeft. Een mooi pleidooi met scherpe metaforen die de toehoorders aan het denken zette.

Na de eerste lezingen werd een biodiversiteitswandeling door de tuin georganiseerd, een speurtocht door de mooie Trompenburg Tuinen langs de prachtige verscheidenheid aan bomen, struiken, bloemen en kruiden, georganiseerd door cateringbedrijf de Maaltuin, om spelenderwijs soorten te ontdekken in de tuin. Onderweg werd een ‘stormschadesiroopje’ aangeboden, met ingrediënten van o.a. de boomtakken die gesneuveld waren tijdens de storm Eunice in februari.

Bij het Zwanenmeer kwam de groep samen rondom de derde spreker Arjan Postma, een boswachter en spreker die ook geregeld op TV te zien is bij praatprogramma Jinek. Hij gaf een geweldig inkijkje in hoe menselijk ingrijpen soms een averechts effect kan hebben. Als koeien bijvoorbeeld ‘gaten’ stampen in de wei willen alleen dáár orchideeën groeien. Je moet dus vooral niet de koeien weghalen, in de angst dat ze de mooie bloemen vertrappen, want: geen koeien, geen orchideeën. Verder moeten we in onze drang de natuur te beschermen, verandering niet tegenhouden, maar juist aanjagen, zo vertelde hij.

Aan tafel bij biodiversiteitsexperts
Inmiddels werd het etenstijd en verzamelde het gezelschap zich onder een open tent, om met elke gang aan één van de 10 tafels aan te schuiven bij een expert op het gebied van biodiversiteit. Cateringbedrijf De Maaltuin, het reizende restaurant, toverde bijzondere natuurgerechten op tafel met een knipoog naar de botanische tuin.

De volgende tafelgasten hebben tijdens het diner een stelling naar voren gebracht, die met de alumni werd bediscussieerd:
• Arnold van Vliet (bioloog, Wageningen Universiteit)
• Alex Datema (voorzitter BoerenNatuur, algemeen bestuurslid Deltaplan Biodiversiteitsherstel)
• Gert Fortgens (directeur, Trompenburg Tuinen)
• Kees Vink (professor biologie EUR, hoofd life science dept EUC)
• Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis, hoogleraar Natuurlijk Kapitaal Uni Leiden)
• Caroline van Leenders (sr. Procesmanager duurzame transities, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
• Lyda den Hartog (waarnemend directeur Natuur, Ministerie van LNV)
• Mark van Heukelum (expert water & natuur, ecoloog, Oak Consultants
• Fabian Kemps Verhage (boer, herenboeren Wenumseveld én DenkTanker van 2018)
• Sanne Janssen (sr. Communicatieadviseur duurzaam consumeren & circulaire economie, Milieu Centraal)

De tafelgasten hebben vervolgens middels twee interessante stellingen en discussies met de overige aanwezigen inzichten gedeeld, onder andere om inhoud en richting te geven aan de aankomende Biodiversiteits-DenkTank van 2022, waarvan de vormgeving van het thema en het bepalen van de deelthema’s op het moment van schrijven nog volop in ontwikkeling is.

Wij danken alle aanwezigen, de sprekers en experts, onze contactpersonen van de Trompenburg Tuinen en alumni van uiteenlopende DenkTankjaren, van harte voor het gedeelde enthousiasme, kennis en aanwezigheid en we zien uit naar aankomende editie. We ontmoeten elkaar graag weer met het aanvangen van de DenkTank in augustus dit jaar met als doel: samen de biodiversiteit in Nederland vooruithelpen.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Mickey Huibregtsen: ‘Niet twijfelen, gewoon gaan doen’ DenkTank 2022 van start, oplossingen voor biodiversiteit
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.