Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

Van deelnemer naar directeur: interview met Josje Damsma (NDT’11)

09-06-2020

Toen Josje Damsma zich in 2011 opgaf als deelnemer voor de Nationale DenkTank had ze zich niet kunnen voorstellen hoeveel impact dit op haar leven zou hebben. Nu, 9 jaar later is ze directeur van CrossOver. Een sociale onderneming die heel wat weg heeft van de DenkTank zelf. Tijd voor een interview!

Interview met Josje Damsma, directeur CrossOver

Hoe is het idee voor CrossOver ontstaan?

CrossOver is voortgekomen uit een initiatief van onze DenkTank. Bernold Nieuwesteeg en ik waren destijds erg geraakt door het thema van de DenkTank 2011 (de arbeidsmarkt van de toekomst, red.). Tegelijkertijd zagen we dat als je echt de arbeidsmarkt wil verbeteren, je de mensen van de werkvloer moet laten meedenken. En dit gebeurt nog veel te weinig! In 2013 zijn Bernold en ik CrossOver gestart.

Wat doet CrossOver?

CrossOver ontwikkelt nieuwe initiatieven om technische vakmensen te werven, binden en zich te laten ontwikkelen. We doen actiegericht onderzoek en organiseren de ‘TechCrossOver’, een leiderschapsprogramma voor technici. Hierbij helpen we vakmensen en teamleiders om zich persoonlijk te ontwikkelen, zodat ze bijvoorbeeld beter leren samenwerken. Dit doen we nu al voor de 9e keer op rij. Het lijkt een beetje op het programma van de Nationale DenkTank. Daarnaast reiken we dit jaar voor de tweede maal de ‘Slimste Handen van Nederland’ Award uit. Hiermee zorgen we dat er meer waardering komt voor technische vakmensen.

 

Heel goed, een Award voor specifiek vakmensen. Wat vind je zo interessant aan deze doelgroep?

De afgelopen decennia is het werk voor hen relatief weinig veranderd. Ze gaan nog steeds naar de klant, naar de bouwplaats. Ze hebben vitale functies en werken eigenlijk altijd door, ook in tijden van corona. Tegelijkertijd worden voor deze doelgroep digitale vaardigheden en soft skills steeds belangrijker.

Voor wie werken jullie precies? Wie zijn jullie klanten?

Als organisatie verbinden we de expertise en taal van branche-organisaties, HR en de technische vakmensen zelf. Onze klanten zijn vaak brancheverenigingen en opleidingsfondsen. Brancheorganisaties staan vaak verder weg van de doelgroep, wij gaan echt met mensen in gesprek en proberen direct nieuwe dingen uit. Dat heb ik ook nog meegenomen uit de DenkTank.

Daar staan DenkTankers inderdaad om bekend. Nu we het toch over de DenkTank hebben, welke skills die je hebt geleerd tijdens de DenkTank komen nu nog van pas?

We organiseren nog steeds feedbacksessies met het team, net zoals wij die destijds als deelnemer deden. En er zijn andere tools die we nog steeds gebruiken, bijvoorbeeld wat voor ‘type’ je bent (MBTI-test). Wat me daarnaast is bijgebleven, is dat je veel makkelijker dingen bereikt door mensen te bellen. En het leren bouwen van een goede powerpoint.

Uit het archief dankzij de DenkTank

Heb je altijd al een eigen bedrijf willen leiden?

Nee. Toen ik in 2011 mee deed aan de DenkTank zat ik in de tweede helft van mijn proefschrift aan de UvA, over NSB’ers in de oorlog. Je kan wel zeggen dat ik door de Nationale DenkTank uit het archief ben gekropen. En dus de overstap heb gemaakt van de wetenschap naar het leiden van een eigen sociale onderneming. Eerst heb ik JO Cadeau opgezet, en daarna CrossOver. In plaats van een horizon van 4 jaar (PhD) ging ik naar een horizon van één week, want je werkt toe naar elke donderdagavondpresentatie. Bij mij is het besef gegroeid dat je met je eigen bedrijf een positieve invloed op de wereld kan hebben.

Is er een tip die je aan de nieuwe DenkTankers wil meegeven?

Jazeker! Zie de Nationale DenkTank als een kans om heel veel dingen uit te proberen. En maak gebruik van het hele alumninetwerk. Dit zijn mensen die precies hetzelfde hebben meegemaakt als jij, dus een enorme groep die jou wil helpen. Zowel bij vragen als ‘wat kan ik na de DenkTank doen?’ maar ook inhoudelijk. Als iemand iets wil doen met technische vakmensen, dan helpen wij vanuit CrossOver natuurlijk graag. Dat is ook gerelateerd aan de middenklasse, De installateurs, monteurs.

Tot slot wil ik meegeven, dat je ondernemen moet zien als een optie, maar zeker niet als verplichting. Je kan het zelf doen en anders op tijd partijen betrekken die jouw idee willen overnemen. Zo voorkom je het ‘not invented here syndroom’.

Mooie woorden! Heel veel dank voor je tijd Josje, en heel veel plezier met alle avonturen die je nog gaat beleven bij CrossOver.

Portretfoto Josje Damsma

Connect met Josje Damsma

Nomineer jouw favoriete technische vakman of vakvrouw voor de Slimste Handen Award

Welke collega blinkt uit in vakmanschap? Welke monteur blijft onverstoorbaar vriendelijk en representatief, ook in stressvolle situaties? Nomineer jouw collega of team voor een plek op het podium. Breng je stem uit.

https://youtu.be/rqQYSftjPGY

De afbeeldingen van deze blog zijn afkomstig van CrossOver

Gerelateerd nieuws

25 mei 2023

David Peters (NDT’06) over de KHMW

08 mei 2023

Update ‘Tijd voor biodiversiteit’ NDT’22

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2023
  • Privacybeleid

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
InstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Ontwerpbureau IJsfontein nieuwe structurele partner van de Nationale DenkTa... Pilot instantZorg (oplossing NDT’19) in volle gang
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.