Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

MiniDenkTank 2017: Intergenerationeel over mondiale welvaartsontwikkeling

10-07-2017

Terwijl de G20 samenkwam in Hamburg, voltrok zich in alle rust van de Veluwe een MinDenkTank op Landgoed Noorderheide. Gewapend met post-its en flipcharts, hield een enthousiaste groep DenkTankers zich in dit weekend van 7-9 juli 2017 bezig met het onderwerp mondiale welvaartsontwikkeling. Hierbij stond de vraag centraal, hoe het gedachtegoed over mondiale welvaartsontwikkeling en de gelijke verdeling daarvan aansprekend gehouden kan worden voor een breed publiek bestaande uit alle generaties. Met deze vraag worstelden de partners van MiniDenkTank (de Prins Claus Chair, het RCOAK en het Fonds Sluyterman van Loo) al enige tijd. Door het intergenerationale aspect van de vraag en de succesvolle deelname van expertdeelnemers tijdens de vorige DenkTank, is er ditmaal dan ook voor de eerste keer gekozen voor een multigenerationele DenkTank. Aan deze allereerste multigenerationale MiniDenkTank namen, naast zeven oud-DenkTankers, twee jongeren, twee professionals, en twee gepensioneerden deel.

Tijdens de analyse op zaterdag bleken de vooraf verwachte verschillen tussen de groepen daadwerkelijk aanwezig te zijn: Terwijl alle generaties geven om internationale welvaartsverdeling, werd het direct duidelijk dat niet iedereen voldoende tijd en geld heeft om hier uiting aan te geven. Dat neemt niet weg dat verschillende generaties elkaar juist ook heel veel te bieden hebben. Hetgeen zowel bleek tijdens de pubquiz (waar het team met de meeste generaties won), als tijdens de brainstormsessies de volgende dag. Op zondagmiddag konden we het weekend dan ook afsluiten met een eindpresentatie waarin  tien prachtige ideeën de revue passeerden; van een bordspel tot een app, en van een ‘studiebeurs’ voor ontwikkelingsreizen tot een soort community 2.0. Dit viel in de smaak bij de partners die zowel de analyse als de gepresenteerde ‘kant-en-klare’ oplossingen roemden.

Hoewel de presentatie op zondagmiddag al voelde als een afsluiting van deze eerste, én zeer geslaagde, MiniDenkTank, was dit het zeker niet. In het voorjaar van 2018 zullen de resultaten gepresenteerd gaan worden bij de jubileumbijeenkomst van de Prins Claus Chair op Noordeinde in aanwezigheid van Koningin Máxima: Een perfect podium om nog meer mensen te betrekken bij dit mooie gedachtegoed. Daarnaast is de MiniDenkTank \ in gesprek met de Prins Claus Chair, het Fonds Sluyterman van Loo en de RCOAK over de mogelijkheid om een aantal oplossingen een stap dichterbij realisatie te brengen.

En zo vormt het weekend op landgoed Noorderheide voor ons het startschot van een periode waarin we ons samen inzetten voor mondiale welvaartsontwikkeling en de eerlijke verdeling ervan. Dankzij het prachtige huis, de inspirerende omgeving en goede zorgen, konden we hier als generaties gezamenlijk aan werken. We zijn het Elise Mathilde Fonds en alle medewerkers van Landgoed Noorderheide ontzettend dankbaar voor deze bijzondere ervaring en de contacten en plannen die het heeft gevormd.

Namens de MiniDenkTank Commissie 2017, DenkTank alumni Frank Westhoek, Jonas Voorzanger, Noreen van der Linden, Vivian van Wingerden en Vivian Hemmelder.

De MiniDenkTank wordt sinds 2014 georganiseerd door leden van het Nationale DenkTank alumni netwerk.

Terug naar Minidenktanks

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
Verschenen in Advalvas: Promovendus in actie. Jorim Tielbeek (NDT 2016) over... Talent voor de Klas (oplossing NDT ’16) haalt vijfde partner binnen!
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.