Door: Koen van Bemmelen
Meer dan twee maanden geleden, op 7 december 2015, presenteerden wij ons adviesrapport met tien ideeën voor het Leren van de Toekomst. Tien oplossingen voor de knelpunten in het huidige leren vóór, op en buiten school, die wij in vier maanden tijd hebben geïdentificeerd. Het rapport is zeer positief ontvangen, zowel door alle aanwezigen op de Eindpresentatie als door staatssecretaris Sander Dekker. Hoewel dit evenement het officiële einde van de Nationale DenkTank 2015 markeert, zien wij deelnemers het vooral als de start van de implementatiefase van onze ideeën.
Hoe staat het er nu voor met deze ideeën? Zijn ze al méér dan een bijdrage in een boekje? En is er echt een ‘zwart gat’ aan het einde van de DenkTank? Daarover geven wij jullie graag een update in deze blogbijdrage.
Meer aandacht voor het jonge kind
Te beginnen met de Babywijzer, de landelijke campagne bedoeld om ouders te helpen de ontwikkeling van hun jonge kinderen te ondersteunen. Naast een prachtig diepteartikel in de Telegraaf en een eervolle vermelding in het programma ‘de Wereld Draait Door’ zijn de eerste stappen richting realisatie gezet. Onder de vleugels van de Bernard van Leer Foundation gaan twee DenkTankers – Kay Lankreijer (per eind januari 2016) en Anne van Heijst (per april 2016) – aan de slag om de Babywijzer op te zetten. Op dit moment wordt met een aantal wetenschappers de inhoud van de Babywijzer samengesteld en is de app voor ouders in ontwikkeling. Jonge (toekomstige) ouders, opgelet dus!
Lessen afstemmen op de leerling
Ook voor de oplossingen dichter bij school zit er schot in de zaak. Eén van deze oplossingen om leerlingen meer bij de invulling van de les te betrekken, is de feedbackapp OnzeLes. Na een enthousiaste ontvangst wordt OnzeLes nu als webapplicatie gebouwd door DenkTanker Jonas Voorzanger in samenwerking met stichting leerKRACHT. Ook voor Flipfilm, het flipping the classroom videoplatform dat lesvideo’s koppelt aan leerdoelen, zijn vele positieve reacties binnengekomen. Binnenkort zullen er dan ook gesprekken plaatsvinden om enkele geïnteresseerde partijen te verbinden met bestaande initiatieven.
Gelijkere kansen binnen en buiten school
Dan zijn er de oplossingen rondom de grote thema’s kansenongelijkheid en segregatie in het onderwijs. De BrugklasBonus is één van de oplossingen die beoogt hier iets aan te veranderen. Het voorstel voor een financiële prikkel voor scholen om brede brugklassen te handhaven, kan rekenen op veel belangstelling. En niet alleen vanuit onderwijsorganisaties maar ook vanuit de politiek wordt interesse getoond. Zo is er bijvoorbeeld een Kamermotie ingediend naar aanleiding van het bezoek van de DenkTank aan de Tweede Kamercommisie Onderwijs begin januari. Daarnaast heeft DenkTanker Laura de Adelhart Toorop meerdere artikelen geschreven om ouders beter voor te lichten over de voordelen van een brede brugklas, o.a. voor Ouders & Onderwijs en onderwijsblad de Nieuwe Meso (nog te verschijnen).
Ook DenkTanker Frank Westhoek heeft niet stilgezeten. Voor de Lerarenbrigade heeft hij vele gesprekken gevoerd, onder andere bij departementen binnen het Ministerie van OCW, de PO-Raad en enkele gemeenten. Momenteel heeft een grote gemeente interesse getoond en staan vervolggesprekken op de agenda.
Tot slot zijn er ook mooie ontwikkelingen rondom de Make & Meet Challenge, de landelijke techniekwedstrijd georganiseerd door bibliotheken voor teams met kinderen uit verschillende achtergronden. In samenwerking met de Delftse bibliotheek DOK Delft heeft DenkTanker Job Kahmann een organisatieplan opgesteld. Enkele fondsen hebben al interesse getoond om het plan te realiseren en we hopen dan ook binnenkort meer goed nieuws te kunnen delen!
Meer ruimte voor innovatie op school
Ook rondom het thema innovatie en verbeteringen op scholen zijn er nieuwe ontwikkelingen. Voor de EduBox spreken we onder andere met themapartner Van Dijk Educatie om het concept verder uit te werken en hiermee via een bezorgd pakket een laagdrempelige kennismaking met onderwijsvernieuwingen te realiseren.
Tijdens het eerder genoemde bezoek aan de Tweede Kamercommissie Onderwijs is daarnaast de beleidsmaatregel Vrijheid van Schoolbestuur, bedoeld om van schoolleiders gelijkwaardigere gesprekspartners voor schoolbestuurders te maken, ook enthousiast onthaald. Er staan gesprekken met o.a. D66 gepland om te kijken wat nodig is om de bijbehorende wetswijziging op de politieke agenda te krijgen.
En het mooiste nieuwtje gaat over het Docentencoschap. Er zijn namelijk vergevorderde plannen voor een pilot! Samen met Platform Bèta Techniek en de Vrije Universiteit Amsterdam zijn DenkTankers Sarah van Ierlant en Anke Marit Albers druk bezig om de laatste hand te leggen aan deze vernieuwing van de lerarenopleiding om pas afgestudeerden in een praktijkgestuurde opleiding betaald voor de klas te krijgen.
Meer nadruk op socialisatie en persoonsvorming
Tot slot is ook onze oproep voor meer aandacht voor socialisatie en persoonsvorming breed gedeeld in het onderwijs. Ons initiatief LerenderWijs richt zich erop om ‘gewone’ scholen concrete handvatten te bieden om persoonsvorming en socialisatie een belangrijkere plek in hun onderwijs te geven. Ondertussen hebben meer dan 20 organisaties uit, rondom en buiten het onderwijs hun samenwerking toegezegd, waaronder het NIVOZ en themapartner Hogeschool Windesheim. Deze partijen zijn op 18 januari jl. voor het eerst bijeengekomen. Op dit moment is het eerste plan van aanpak opgesteld en zoeken we naar scholen die aan een pilotproject willen deelnemen.
En de DenkTankers zelf?
En is er inderdaad een ‘zwart gat’ na het einde van de DenkTank, zoals zoveel alumni ons waarschuwden? Nou, nee, niet bepaald. Of het nu werkbezoeken, borrels of promoties (zoals van DenkTanker Gijsbert Werner) betreft: de afgelopen maanden is er geen week voorbij gegaan of de Nationale DenkTank is (gedeeltelijk) bij elkaar geweest. Met andere woorden: de implementatiefase is in volle gang!