Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

#evenvoorstellen: Fabian Verhage (NDT’18)

06-08-2018

De rubriek #evenvoorstellen draait om de fijne mensen waar we vanuit de DenkTank mee samenwerken. Daar zijn wij trots op en dat willen we delen. Deze keer een interview met Fabian Verhage, deelnemer aan de DenkTank van 2018.

Wat is je naam?

Fabian Kemps Verhage

Hoe oud ben je?

Ik ben 26 jaar oud

Waar woon je?

Ik woon in Wageningen

Wat doe je voor huidige studie(s)? En kun je kort iets vertellen waarom je dit doet?

Ik heb in oktober de masterstudie Klimaat Studies aan de Universiteit van Wageningen afgerond. Tijdens deze studie heb ik me gespecialiseerd in de impact van klimaatverandering op de landbouw wereldwijd. Dit onderwerp interesseert me, omdat miljoenen boeren in de toekomst andere gewassen moeten gaan verbouwen en zich moeten bestendigen tegen extremer klimaat. Als deze aanpassingen niet goed gebeuren kan de voedselzekerheid én de werkgelegenheid van miljoenen mensen in het gevaar komen. Zelfs in West-Europa zien we deze zomer dat boeren en de overheid nog niet goed om kunnen gaan met uitzonderlijke droogte, kan je nagaan wat voor een consequenties klimaatverandering heeft in ontwikkelingslanden. Gelukkig kon ik gelijk na mijn studie aan de slag bij een onderzoeksprogramma in Wageningen dat kleine boeren in ontwikkelingslanden helpt om zich aan te passen aan klimaatverandering. Tijdens het werk merkte ik echter dat ik het persoonlijk contact met de collega’s en boeren, waarvan het merendeel in ontwikkelingslanden zaten, erg miste. Daarnaast zou ik niet vaak willen vliegen, want dat maakt de verandering alleen maar erger. Daarom wil ik bij mijn volgende baan me richten op het verduurzamen van de Nederlandse of Europese samenleving.

Wat is de belangrijkste reden dat je gekozen hebt om deel te nemen aan de DenkTank?

De hoofdreden dat ik met de DenkTank mee wil doen is om beter te leren ideeën voor maatschappelijke oplossingen om te vormen tot concrete acties. Ik heb namelijk vaak ideeën om bedrijfjes op te zetten die een dienst of product duurzamer aanbieden, maar ik  vind het lastig om deze efficiënt in de praktijk te brengen. Zo ben ik al lang aan het nadenken om een trans-Atlantische passagiersdienst op te zetten per zeilboot, voor mensen die door het klimaat niet willen vliegen. Pas na maanden nadenken en uitzoeken, ben ik nu met een vriend een site aan het bouwen waarop mensen kunnen vinden met wat voor een zeilboten ze de oceaan over kunnen steken. Achteraf had ik veel eerder in deze praktische ‘doe-fase’ kunnen gaan, en dat wil ik dus beter leren.

Wat hoop je te kunnen bereiken met het thema van 2018, circulaire economie?

Naar mijn inzicht biedt de circulaire economie een oplossing voor veel hedendaagse problemen, variërend van klimaatverandering tot internationale handelstekorten. Omdat Nederland zo’n welvarend en dicht verbonden land is, kunnen wij hier relatief goed nieuwe modellen voor de circulaire economie ontwikkelen. Op die manier kunnen we 1) ervoor zorgen dat Nederland zelf geen afval creëert of uitstoot en 2) een voorbeeld vormen voor andere landen die duurzamer willen gaan werken. Daarnaast geloof ik dat er veel vraag komt naar dit soort bedrijfsmodellen en technieken, dus is het mooi als Nederland daar ook economisch van kan profiteren. Tijdens de DenkTank hoop ik een overzicht te vormen van welke initiatieven er in Nederland zijn met betrekking tot dit thema, zodat ik me naderhand bij één van hen kan aansluiten.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
#evenvoorstellen: Bob Peeters (NDT’18) Nationale DenkTank 2018 vandaag van start met het thema ‘circulaire econo...
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.