Op dinsdag 19 maart brachten maar liefst negen DenkTankers van 2018 een bezoek aan het Parlamentarium en de Europese Commissie in Brussel. Het doel: hun visie en oplossingen voor de circulaire economie (thema Nationale DenkTank 2018) delen met politici en relevante deskundigen.
Aan tafel met Bas Eickhout
Bij aankomst werd de groep verwelkomd door Hans van der Loo, dé expert op het gebied van gedrags- en organisatieverandering. Vervolgens zaten de DenkTankers aan tafel met Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks en vooraanstaande kandidaat van de Europese Groene Partij (EGP). Ze spraken met Bas over hoe de EU haar burgers kan betrekken in de transitie naar een circulaire economie en de belangrijkste bottlenecks. Ook werd gediscussieerd over wetgeving en verantwoordelijkheid rondom het einde levensduur van producten.
GLOBE conferentie
In de middag was er een kennismaking met ThinkYoung en lieten de DenkTankers zich inspireren op de GLOBE conferentie over ‘Fast-tracking a Circular Economy in the EU’. Een leuke verrassing volgde: spreker Bas Eickhout refereerde in zijn presentatie naar het NDT’18 eindrapport “De hoogste Circularitijd’. Het gesprek met Bas wierp dus direct zijn vruchten af. Andere boeiende talks en discussies volgden. Voorzitter van UN International Resource Panel en oud EU Commissaris Janez Potočnik sloot zijn paneldiscussie af met een vraag die Willemijn Storimans en de andere DenkTankers bij bleef: ‘Are we humans part of nature? We’re supposedly intelligent, so let’s prove it!’
Met v.l.n.r. de DenkTankers Inge Schrijver, Rozanne Henzen, Kelly Streekstra, Marthe van Gils, Dominique Langeslag, Oscar Ibsen, Remko ten Kroode, Willemijn Storimans en Ruben Bieze, 4e van links achteraan staat Hans van der Loo.
Europa’s “first mover-advantage”
DenkTanker Rozanne Henzen vat de inzichten van de dag mooi samen:
- Om de circulaire economie in de EU te versnellen profiteert de aankomende commissie van Europa’s “first mover-advantage”. Ze kunnen de transitie versnellen en een exponentiële groei op gang brengen. Het is zaak om te stoppen met praten en op grote schaal te beginnen: maak 1000 fouten en leer. Innoveer. En start opnieuw.
- De circulaire economie mag geen eiland op zich zijn: vorm coalities met landbouw, gezondheid, digitale innovatie, mobiliteit, enz. Creëer oplossingen voor gedeelde problemen en vorm samen een inclusieve circulaire economie.
- Minder ontwikkelde EU landen kunnen de circulaire economie gebruiken als middel voor groei, door samen te werken met andere landen, regio’s en steden. Circulaire economie is een kans op groei en geen concurrerende kracht die alleen voor het Westen beschikbaar is.
Benieuwd naar meer inzichten? Lees de blog van DenkTanker Rozanne Henzen