Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

DenkTank-oplossing uitgelicht: Hack Je Les (NDT’16)

03-06-2021

Studenten weten goed wat er schort aan hun eigen onderwijs. Desondanks spreken zij dit zelden uit naar de schoolleiding, de docenten of klasgenoten. Slechts weinig studenten voelen zich geroepen om in de studentenraad actief mee te denken over schoolbeleid. Dit leidt ertoe dat studenten hun onvrede opkroppen en passief blijven. Daarom bedachten Bertram Loth en Femke Cnossen tijdens de NDT’16 Hack Je Les, met als doel om onderwijsverbetering van onderaf te stimuleren en de feedbackcultuur te versterken.

Hack Je Les zorgt ervoor dat deze ontevreden houding van studenten wordt omgebogen naar een constructieve houding, wanneer scholen #LES inschakelen. In een ‘gehackt’ lesuur bespreken twee coaches de problemen waar studenten tegenaan lopen, in de klas, met de docent. Door als coach in de klas een open en veilige sfeer te creëren, merk je dat studenten duidelijk kunnen verwoorden wat ze vinden van hun onderwijs. Een coach voert in deze setting een ander soort gesprek dan een docent zou doen. Hierdoor kunnen en durven studenten met andere feedback te komen. Vervolgens stellen de studenten én docent een actieplan op waarmee ze samen aan de slag gaan.

Direct na deelname aan de DenkTank zijn Bertram en Femke naar de KvK gegaan om Hack Je Les officieel vast te leggen als onderneming. Met het bedrijf gaven zijn in eerste instantie vooral workshops over de methode van Hack Je Les. Langzamerhand zijn zij steeds meer trainingen gaan geven aan docenten op school, in combinatie met projecten om de Hack Je Les-methode in te bouwen in organisaties. Het doel hiervan is dat een Hack niet een eenmalige interventie blijft, maar dat er binnen de school echt iets wordt gedaan met de resultaten.

(Foto van vóór corona)

Proces en impact Hack Je Les

Tijdens de NDT’16 hebben Femke en Bertram het idee van Hack Je Les bedacht, vervolgens zijn ze het netwerk dat ze vanuit de NDT kenden gaan uitwerken: scholen, overkoepelende organisaties en soortgelijke initiatieven om mee te sparren. Vooral de partners van de DenkTank hebben enorm geholpen om van Hack Je Les echt een succes te maken. “We zijn vooral heel blij met het feit dat zo veel mensen enthousiast hebben gereageerd op Hack Je Les, en niet alleen dat, maar dat we Hack Je Les hebben kunnen opzetten op meerdere locaties”, aldus Femke en Bertram.

Met Hack Je Les hebben de DenkTankers inmiddels bij meer dan 30 organisaties projecten gedraaid. Ook is er op de VU een vak opgezet, Rebuilding Education, waarbij universitaire studenten nadenken over verbeteringen van hun eigen onderwijs. Veel scholen die Femke en Bertram getraind hebben in de methode van Hack Je Les, zijn na afloop zelf ook aan het Hacken geslagen. Bij veel van deze scholen zijn Bertram en Femke dus niet eens meer betrokken, en is het Hacken  zijn eigen leven gaan leiden. “En dat is precies wat wij wilden: dat mensen zelf aan de slag gaan met Hack Je Les en feedback, en dat de methode is ingebed in de organisatie.” 

Voor meer informatie over Hack Je Les zie www.hackjeles.nl.

Gerelateerd nieuws

13 december 2022

Zaadzekerheid, vliegende ecologen en meetbaar natuurinclusief bouwen: zo komt Nederland de biodiversiteitscrisis te boven

19 oktober 2022

De Nationale DenkTank legt belangrijkste knelpunten bloot voor biodiversiteitsverlies- en herstel ervan

19 september 2022

Uitnodiging Expertforum Biodiversiteit

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Herengracht 415
1017 BP Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • Word deelnemer: Nationale DenkTank 2022

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2022 nationale denktank - website door draad
DenkTank-oplossing uitgelicht: LeerLevels (NDT’15) Kijkje in de keuken bij… CrossOver
Scroll naar bovenzijde
Cleantalk Pixel
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.