Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

DenkTank Blog: Brede brugklas, brede kansen

03-12-2015

Door: Gijsbert Werner en Laura de Adelhart Toorop

Onlangs beschreef de Nieuw-Zeelandse onderwijsexpert John Hattie in een interview (‘Luister naar je leerlingen’ 12-11-2015) dat Nederland het enige land is dat leerlingen zo vroeg en definitief selecteert. Op twaalfjarige leeftijd bepalen wij al op welk niveau kinderen hun opleiding zullen volgen en daarmee in welke beroepscategorieën zij later zullen werken. Op – en afstroom is hierna nauwelijks meer mogelijk. De Nationale DenkTank pleit daarom voor bredere brugklassen en meer maatwerk op scholen.

Brede brugklassen, waar kinderen in de eerste twee jaar met ten minste twee niveaus door elkaar zitten, werken goed tegen de negatieve effecten van vroege selectie. In de praktijk verdwijnen brede brugklassen helaas uit ons onderwijs. Veel ouders zien hun kind namelijk liever in een aparte, dan in een gemengde brugklas. Onderzoek laat echter zien dat in gemengde brugklassen zwakkere leerlingen zich in hoge mate aan sterke leerlingen optrekken, terwijl kinderen op hogere niveaus niet slechter gaan presteren. Sterker nog, zij kunnen in veel gevallen op andere vlakken veel leren van deze kinderen. Geen enkele leerling heeft echt baat bij vroege niveauselectie, terwijl grote groepen er wel enorme nadelen van ondervinden.

Ons middelbaar onderwijs selecteert echter niet alleen te vroeg; ook daarna is het star en inflexibel. Wij persen kinderen in de drie ‘eenheidsworsten’ van vmbo, havo en vwo, met te weinig aandacht voor variatie in talent en ontwikkelingssnelheid. Ook hierdoor gaat veel potentieel en motivatie verloren. Een maatwerktraject waarin leerlingen de mogelijkheid krijgen om vakken op meerdere niveaus en op verschillend tempo af te sluiten, doet meer recht aan de individuele talenten van leerlingen. Zo worden leerlingen niet meer op hun slechtste vak afgerekend, en krijgen zij de kans hun optimale niveau per vak te behalen.

Maatwerktrajecten en brede brugklassen zijn uitstekende manieren om gelijke kansen in het Nederlandse onderwijs te bevorderen. In elke brugklas zitten kinderen die het in het huidige stelsel niet halen en de school moeten verlaten. Juist achterstandsleerlingen en laatbloeiers kunnen door het maatwerktraject net dat ene zetje krijgen dat voor hen nodig is om hun potentieel te verwezenlijken.

Maar niet alleen achterstandsleerlingen hebben baat bij meer maatwerk, juist ook uitzonderlijk sterke leerlingen kunnen hiervan profiteren. Met het maatwerktraject hoeven zij niet meer door de zes “hoepels” van de VWO-klassen heen te springen, maar kunnen in minder tijd door de lesstof heengaan en zich hiernaast breder oriënteren. Dit kan bijvoorbeeld in een traject waarin alvast vakken op de universiteit worden gevolgd, of met ontwikkeling op artistiek, sportief of maatschappelijk vlak.

Ieder kind is uniek. Een latere selectie door brede brugklassen, gecombineerd met een maatwerktraject in hogere klassen, waarborgt deze uniciteit en helpt kinderen te helpen hun potentieel te verwezenlijken.

Gerelateerd nieuws

17 december 2020

Terugblik op een knallende Eindpresentatie NDT’20

15 december 2020

Acht oplossingen voor verbetering van het perspectief van de middengroep

14 december 2020

Schoutje, Linda en Olivier (NDT’20) in gesprek met minister Ollongren

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
Pacmed lanceert website Nationale DenkTank 2015 presenteert: wens voor het leren van de toekomst in...
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.