Direct naar de inhoud Direct naar submenu
Nationale Denktank
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
  • Partners
  • Alumni
  • Fonds
  • Contact
  • Taal Engels
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
  • Menu
  • Wat doen we
  • Impact
  • Word deelnemer
  • Word Partner
  • Jaarlijkse denktank
Zoek door de website.

Nieuws

De Nationale DenkTank: “Een hoopgevend gezelschap”

03-10-2011

Op maandag 26 september kregen de deelnemers van de Nationale DenkTank tijdens hun ‘Den Haag- dag’ niet alleen veel nuttige informatie en tips over hoe je draagvlak creëert onder politici en ambtenaren, maar ook meteen de kans om als DenkTank de Tweede Kamer van adviezen te voorzien.

Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer legde de DenkTank een casus voor en vroeg hen in een brainstormsessie uit na te denken hoe Kamerleden in de toekomst aan verwachtingen – die door moderne communicatie worden geschapen – van betrokken burgers kunnen voldoen. Een idee van de DenkTank was onder andere het publiceren van vragen van burgers én de reacties daarop van de Tweede Kamerleden op de website. Hierdoor maak je ‘het gesprek’ tussen de burger en de Kamer zichtbaarder wat bij kan dragen aan transparantie, vertrouwen en wederzijds begrip. Ook werd voorgesteld om Kamerleden simpelweg te laten aangeven hoeveel mails ze per dag kunnen beantwoorden of op welke dagen ze beschikbaar zijn voor interactie met het publiek via social media zoals Twitter en Facebook. Zo maak je duidelijk wat verwacht kan worden en verminder je dus de kans op teleurstelling.

Afgelopen maandag hadden alle teams de agenda schoongeveegd om voltallig naar Den Haag te gaan. Dit was natuurlijk niet zomaar een dagje op stap voor de gezelligheid, maar een informatieve dag over de dynamiek van politieke en ambtelijke processen in Den Haag. Omdat de adviezen waar wij aan werken deels het overheidsbeleid raken, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn om daarop in te spelen.

Maar weinigen van ons hadden kunnen vermoeden hoe leerzaam deze dag zou zijn. En bovenal, hoe ingewikkeld Den Haag in elkaar zit! Gelukkig hebben we daar nu een stuk meer inzicht in gekregen.

Allereerst kregen we een presentatie van lobbyist Peter van Keulen, die het speelveld van de vierkante kilometer van het Binnenhof omschreef, ook wel bekend als ‘het dorp Den Haag’. Hij gaf uitleg over hoe je moet zoeken naar haakjes in beleid, en op welke manier je politici en ambtenaren het beste kunt benaderen.

Vervolgens kregen we een workshop van adviesbureau Andersson Elffers Felix, samen met Michiel van den Hauten (afdelingshoofd, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Pieter van Hofwegen (jonge ambtenaar van het jaar 2011, Ministerie van Algemene Zaken). Hierbij kwamen we er achter hoe lastig het is om bijvoorbeeld een wet te wijzigen, een landelijke informatiecampagne op te zetten, of subsidie voor een nieuwe stichting te krijgen. Alles komt er eigenlijk op neer om op het juiste moment met de juiste informatie bij de juiste persoon te zijn.

De dag werd afgesloten met een bijeenkomst met Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer. Hierbij hebben wij een deel van onze analyses aan haar voorgelegd, waar zij haar visie over gaf. Daarna wilde zij ook graag van de DenkTank ‘gebruik maken’ door ons een probleem voor te leggen, namelijk: Hoe kan de Tweede Kamer aan verwachtingen – die door moderne communicatie worden geschapen – van betrokken burgers voldoen, en tegelijkertijd wel gebruik blijven maken van de ‘wisdom of the crowd’?

Deze vraagstelling komt voort uit het feit dat sommige Kamerleden overspoeld worden door e-mail en daardoor niet alles meer naar eigen voldoening kunnen beantwoorden.

Na een korte brainstorm was het tijd om onze oplossingen te ‘pitchen’, dat wil zeggen in twee minuten te vertellen. De volgende drie ideeën werden enthousiast ontvangen:

  • Het publiceren van enkele beantwoorde e-mails op een website of in een krantenrubriek. Uiteraard met toestemming van de betrokkenen.
  • Kamerleden laten aangeven hoeveel en wanneer ze zullen reageren, bijvoorbeeld maximaal een uur per dag en niet in het weekend.
  • Een website waar ideeën worden gecategoriseerd. Op deze website kunnen mensen reacties geven en tegelijkertijd in contact komen met de Tweede Kamer of een specifieke partij. 

Mevrouw Verbeet sloot af met de volgende woorden: “Jullie zijn een hoopgevend gezelschap, ik ben zeer geïnteresseerd in nadere opbrengsten.”

Met deze woorden op zak en geïnspireerd door de Den Haag dag togen wij weer richting Amsterdam waar deze week de overgang van analyse- naar oplossingsfase wordt gemaakt.

Gerelateerd nieuws

17 december 2020

Terugblik op een knallende Eindpresentatie NDT’20

15 december 2020

Acht oplossingen voor verbetering van het perspectief van de middengroep

14 december 2020

Schoutje, Linda en Olivier (NDT’20) in gesprek met minister Ollongren

Nieuwsbrief

Onze laatste updates ook per e-mail ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Contact

Stichting de Nationale DenkTank
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
info@nationale-denktank.nl

Snel naar:

  • De Nationale DenkTank 2020

Categorieën

  • Geen categorieën

Volg ons op social media

Volg ons op
FacebookTwitterInstagramLinkedInYoutube

© copyright 2019 nationale denktank - website door draad
8 oktober: Expertforum Van analyses naar oplossingen
Scroll naar bovenzijde
Reden om mee te doen

Hoe maakt jouw organisatie z’n maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar en concreet?

Op onze publicaties en tijdens evenementen worden onze partners uitdrukkelijk genoemd. Ook brengen we via onze website, de nieuwsbrief en via sociale media (het werk van) onze partners onder de aandacht, van nieuws over interessante projecten tot en met het delen van vacatures. Een partnerschap is een concrete manier om zichtbaarheid en invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie.

Reden om mee te doen

Sta je open voor ontmoetingen die verrassend kunnen uitpakken?

De Nationale DenkTank bouwt aan een netwerk van alumni en partners die blijvend met elkaar samenwerken aan maatschappelijke vooruitgang. Denk aan het gezamenlijk realiseren van bedachte oplossingen, elkaar verbinden aan nieuwe initiatieven of het initiëren van een MiniDenkTank. Met oude bekenden gaan partners in een hele andere setting in gesprek over maatschappelijk relevante vraagstukken. Daarbij helpt de gedeelde maatschappelijke betrokkenheid ook om nieuwe (klant)relaties te bouwen of talent aan te trekken. Partners worden nauw betrokken bij zowel het proces van de jaarlijkse DenkTank, als bij het actieve partnernetwerk.

Reden om mee te doen

Is jouw organisatie toe aan frisse energie op een taai maatschappelijke thema?

Partners van de Nationale DenkTank worden tijdens de jaarlijkse Nationale DenkTank actief betrokken bij de analyses en oplossingen (co-creatie). De partner laat zich inspireren door de andere kijk van de jonge denkers tijdens werkbezoeken en presentaties. Een partnerschap biedt (jong) talent uit de organisatie de kans om zich breed te ontwikkelen, door met hun vakkennis en expertise de Nationale DenkTank te helpen met hun analyses en bij het aanscherpen van oplossingen. Denk hierbij aan netwerken, presenteren, debatteren en workshops ontwikkelen en geven en het krijgen van verschillende perspectieven op een maatschappelijk vraagstuk.

Cookie instellingen

Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt toestaan. Klik op 'Sla instellingen op' om je keuze te bevestigen.