2013 • Health Impact Bonds

2013 • Health Impact BondsAnnouncement Date : Dec 30 , 2013

2013-top

Impact

  • Met Society Impact wordt gewerkt aan uitvoering
  • Steun vanuit ministerie van Volksgezondheid
  • Eerste pilotproject is een feit: Demental-Coach

In 2013 onderzocht de Nationale DenkTank de toekomst van het Nederlandse zorgstelsel, met name op het gebied van chronisch zieken. Een geconstateerd probleem was dat het ontbreekt aan innovatie omdat sommige kansrijke initiatie-ven lastig zijn te financieren. Zorgverzekeraars of gemeenten mogen de risico’s soms niet nemen, of ze vallen net tussen twee budgetten in. Dit beperkt de innovatie in de zorg. De oplossing hiervoor: Health Impact Bonds, een nieuwe manier van financieren van zorginnovaties.

Het werkt als volgt: Een derde partij schiet het benodigde geld voor, de zorgondernemer kan daarmee zijn plan uitvoeren. Alleen als het initiatief Nederland gezonder maakt én geld bespaart voor de zorgverzekeraar/overheid, betaalt deze een deel van de besparing uit aan de financiers. De zorgondernemer kan het plan uitvoeren, de zorgverzekeraar bespaart geld, de financier wordt beloond en Nederland is gezonder en goedkoper uit. Kortom: een Win-Win-Win-Win situatie!

Al tijdens de DenkTank werd duidelijk dat dit plan een lange adem zou vergen. In samenwerking met Society Impact en incubatiepartner Vita Valley zijn we aan de slag gegaan om de Health Impact Bonds uit te werken. Na de DenkTank hebben Ellis Broeks en Johanneke Tummers samen 6 maanden voor Society Impact gewerkt om hierbij te helpen.

Een eerste pilotproject is gevonden in DementalCoach: telefonische hulp aan mantelzorgers van dementerenden. Een ervaren dementieverpleegkundige belt met de mantelzorgers om ze te ondersteunen en advies te geven. Hierdoor kan een opname in een verpleeghuis worden uitgesteld, wat de Nederlandse staat een besparing oplevert. Met ABN Amro, PGGM, en ELS BV wordt nu gekeken of zij dit mooie initiatief kunnen financieren, waarbij zij over een aantal jaar uit de besparingen kunnen worden terugbetaald.

Het bleek niet zomaar mogelijk een HIB constructie te starten: verzekeraars mogen nu alleen uitbetalen aan zorgondernemers, en niet aan derde partijen. Daarom verkent Society Impact samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of en hoe de wet aangepast kan worden om ruimte te maken voor deze nieuwe manieren van financiering.

Pim Bellinga, Nationale DenkTank 2013

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie