2009 • Green Mimics

2009 • Green MimicsAnnouncement Date : Dec 30 , 2009

2009-top

Impact

  • Stichting opgericht in 2009 door alumni en oudmedewerkers.
  • Samenwerking met kennisinstituten, overheid en mediaproducenten.
  • ‘Groene’ voice-over in verbouwingsprogramma RTL gerealiseerd.

De Nationale DenkTank bracht in 2009 de barrières in kaart waar de consument tegen aanloopt op weg naar energiebesparing. Eén van die barrières was dat energiebesparing nog niet vanzelfsprekend was en nog niet genoeg binnen de dagelijkse routine paste van veel mensen. Terwijl product placement van reguliere producten in bijvoorbeeld televisieseries en films wel een bekend fenomeen is, is impliciete marketing van duurzame producten nog niet gebruikelijk. De DenkTank zag dus een kans voor het inzetten van rolmodellen om duurzaamheid bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Tabe Dwinger en Lukas Haverkate, deelnemers aan de DenkTank 2009 en Claire Arens en Rolf Schreuder, de projectmanagers van de DenkTank tot 2009 sloegen de handen ineen om zelf aan de slag te gaan. Ze richtten de stichting Green Mimics op en startten het project “Groen voorbeeld doet groen volgen”. Dit project was erop gericht duurzaam voorbeeldgedrag van rolmodellen op televisie en in de media te stimuleren. Daarbij werd samenwerking gezocht met het hele veld: kennisinstituten, de overheid en mediaproducenten.

In eerste instantie reageerden mediapartijen wat terughoudend, ze waren niet zo happig op suggesties voor de inhoud van hun programma’s. En als ze daar wel voor open stonden, hing daar bij de commerciële omroepen vaak een flink prijskaartje aan. Maar veel mediamakers zien gelukkig wel dat zij impliciet een norm ‘communiceren’ en willen best groener gedrag inpassen waar dat kan. “Nederland is ook op die wijze gestopt met roken’, was een treffende reactie van een programmamaker.

Green Mimics ging in gesprek met tientallen programmamakers, van bouwprogramma’s tot kookrubrieken, om groen gedrag als natuurlijk te etaleren. Zo was onder andere in het RTL verbouwingsprogramma ‘Krabbe staat op straat’ een ‘groene’ voice-over te horen.

Rolf Schreuder, projectmanager

Nationale DenkTank 2006-2009

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie