2008 • T Party

2008 • T PartyAnnouncement Date : Dec 30 , 2008

2008-top

Impact

  • Door Zorggroep Almere zijn 20 T-Party’s uitgevoerd.
  • Drie andere pilotprojecten in Tilburg, Utrecht en Arnhem.
  • Door T-Party’s wisten ouders hulpverleners beter te vinden.

In 2008 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar de leefstijl van jongeren. Eén van de problemen die werd geconstateerd, is dat ouders zich vaak onvoldoende verantwoordelijk voelen voor de leefstijl van hun kinderen. Een oplossing hiervoor was de T-Party. Een T-Party is een laagdrempelige en interactieve workshop, georganiseerd door een groep ouders en begeleid door een professional. Het doel van de T-Party is om informatie over gezond leven en de rol van ouders daarin te bespreken en de stap naar eventuele vervolghulpverlening te verkleinen. Zorggroep Almere voerde een door ZonMW gefinancierd pilotproject uit, en ook het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen ging aan de slag met het idee.

Door Zorggroep Almere zijn twintig T-Party’s uitgevoerd. Daarbij is een handboek opgesteld gericht op opvoedingsondersteuning. De deelnemende ouders waren erg positief. Ze vonden het erg prettig hun eigen inbreng te hebben en te leren van andere ouders. Met individuele vragen was het mogelijk een apart gesprek met de opvoedingsondersteuner aan te vragen. Daarmee is de drempel om hulp te vragen sterk verlaagd.

Het bleek het makkelijkst om de T-Party’s te organiseren in wijken met een goede sociale cohesie en vanuit bestaande contacten met de ouders. Dat betekent dat niet de gehele doelgroep werd bereikt. Eenmaal is een T-Party georganiseerd met ouders die via de moskee door een van de deelnemers waren aangesproken. Die weg moet vaker worden ingeslagen. Ook bleek dat bij eigen initiatief van een groep ouders het effect het grootst is: ze moeten er zelf om vragen.

Ook uit vier andere pilotprojecten die het Nederlands Instituut van Sport en Bewegen heeft uitgevoerd in Tilburg, Utrecht, Arnhem en Almere is gebleken dat de T-Party effectief is. Ouders worden zich bewust van hun invloed en rol en weten opvoeddeskundigen (GGD en CJG) in het vervolg beter te vinden. T-Party’s zijn interessant voor gemeenten, CJG en GGD’en die doelgroepen wil bereiken die met reguliere hulpverleningsdiensten nauwelijks bereikt worden, zoals allochtonen.

Ischa van Straaten,

Nationale DenkTank 2008

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie