2006 • Health Transfer System

2006 • Health Transfer SystemAnnouncement Date : Dec 30 , 2006

2006-top

Impact

  1. Heeft de discussie over preventie aangewakkerd.
  2. Aandacht in RTL Nieuws, kranten en op teletekst.
  3. Minister Hoogervorst noemde oplossing in de Tweede Kamer.

In 2006 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar de zorg voor chronisch zieken in Nederland. Specifiek probleem dat we tegenkwamen is dat verzekeraars geen belang hebben bij investeringen in preventie, omdat het onzeker is of ze daar zelf de vruchten van plukken. Het Health Transfer System loste dat probleem op door van elke patiënt een voetbalspeler te maken met een transfersom.

Het Health Transfer Systeem houdt in dat, als een verzekerde overstapt, verzekeraars elkaar compenseren voor reeds gemaakte preventiekosten. Een transfersom die gekoppeld wordt aan de overstap van een verzekerde naar een andere zorgverzekeraar ondervangt het risico dat investeringen in preventie verloren gaan bij een dergelijke overstap.

Het idee werd door verschillende media opgepakt, wat leidde tot onder meer een interview in het RTL Nieuws, diverse krantenartikelen en een headline op teletekst. Naar aanleiding daarvan onstonden er diverse discussies over het onderwerp tussen politiek, belangengroepen en zorgverzekeraars. Een aantal CEO’s van zorgverzekeraars omarmden het idee, maar zij voorzagen praktische bezwaren. In het Tweede Kamerdebat is het Health Transfer Systeem door toenmalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst als voorbeeld aangehaald van hoe de impasse rondom preventie in de zorg kan worden doorbroken.

Het idee is uiteindelijk niet geïmplementeerd vanwege uitvoeringstechnische uitdagingen, zoals het definiëren van verrekeneenheden en administratieve verwerkingslast. Het Health Transfer Systeem heeft evenwel het belang van preventie in de zorg benadrukt en de discussie hierover aangewakkerd. Inmiddels zijn er meerdere private en publieke maatregelen om preventie in de gezondheidszorg te laten werken geïntroduceerd. Een goede gezondheidszorg begint immers bij preventie!

Tom Smeenk, Nationale DenkTank 2006

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie