Auteur

Vluchtelingen gaan docententekort tegen

03-02-2017

Door Jorim Tielbeek – Het project Vluchtelingen voor de Klas kan nu echt van start! Op initiatief van DenkTankers Jorim Tielbeek, Ottilia Kasbergen en Houssam Boutaïbi deden stichting The Mobile Educators en online community Refugee Start Force een subsidieaanvraag bij de gemeente Amsterdam. Met de inmiddels toegekende subsidie zullen zij twintig statushouders naar een baan in het beroepsonderwijs begeleiden.

De statushouders die mee zullen doen aan dit bijscholingstraject, veelal van Syrische komaf, hebben in hun vaderland al als leraar gewerkt. Bij The Mobile Educators zullen zij kennismaken met en intensief les krijgen in alle aspecten van het Nederlandse onderwijs (didactiek, processen, cultuur en context). Dit zal hen voorbereiden op het halen van een pedagogisch didactisch getuigschrift als docent in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Het ROC van Amsterdam en ROC TOP te Amsterdam hebben al hun interesse uitgesproken om de deelnemers van dit traject na afronding een baan aan te bieden. Zij kampen met een docententekort; het vak Engels is één van de tekortvakken sinds Engels een belangrijk keuzevak is geworden in het mbo.

Een heersend docententekort en vele statushouders met relevante werkervaring die graag in onze maatschappij aan het werk gaan. ‘Vluchtelingen voor de Klas’ pakt op eenvoudige wijze twee vraagstukken in één keer aan. Het idee is simpel. Zo simpel zelfs, dat je je zou kunnen afvragen waarom dit nog niet op grote schaal gebeurt. Het idee is echter niet altijd even enthousiast ontvangen en heeft zowel binnen als buiten de DenkTank op kritiek gestuit. ‘Zijn vluchtelingen die recent uit oorlogsgebied komen echt wel geschikt om hier voor de klas te staan?’, vroeg men zich af. Even leek het idee door moeilijkheden op het gebied van taal en mogelijke psychische bagage te stagneren. Deze zorg is terecht, want docenten staan onder hoge druk. Door een uitgebreide screening en selectie kan echter worden ingezet op statushouders die sociaal-psychologisch goed functioneren. Inmiddels is het eerste traject in Amsterdam gestart en zullen twintig statushouders binnenkort aan hun bijscholing beginnen.

Wilt u meer inhoudelijke informatie over dit project of wilt u meer weten over het proces van idee tot implementatie? Dan kunt u contact opnemen met Jorim Tielbeek (J.Tielbeek@nationale-denktank.nl).

Auteur

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief