Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Toekomst van de vakbonden: werkenden beschermen of ‘engagen’?

21-12-2011

De Nationale DenkTank 2011 pleit voor een vernieuwd systeem van representatieve vakbonden en democratische besluitvorming bij cao-onderhandelingen. Directe democratie zorgt voor eerlijke vertegenwoordiging van alle werknemers in cao-onderhandelingen. Dit moet de werknemersvertegenwoordiging toekomstbestendig maken.

Dat het systeem moet veranderen, weten de vakbonden ook. Zo maakten de FNV-bonden begin december bekend dat er een nieuwe vakbeweging moet komen. Hoe deze er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk. Op 8 december organiseerde de Nationale DenkTank 2011 samen met de Rode Hoed een debat om alvast het gesprek over de toekomst van de vakbonden op gang te krijgen.

DenkTank-deelnemers gingen het debat aan met verschillende experts. Zo gaven redacteur economie voor NRC Handelsblad, Marike Stellinga, hoogleraar arbeidsverhoudingen, Paul de Beer en hoogleraar engagement & productivity, Willem van Rhenen, alle drie hun visies op de toekomst van vakbonden. Ook een breed scala aan vakbondsvoorzitters was aanwezig: Agnes Jongerius (FNV Vakcentrale), Jaap Jongejan (CNV Vakmensen), Martin Pikaart (Alternatief voor Vakbond), IJmert Muilwijk (CNV Jongeren), en Dennis Wiersma (FNV Jong). Het debat werd door publicist en politicoloog Pieter Hilhorst geleid.

Hoewel de meesten van de aanwezigen het eens waren dat er iets aan het systeem moet veranderen, zowel om meer leden te trekken als meer jonge leden te (be)trekken, liepen de gedachten over hoe flink uiteen.

Dennis Wiersma van FNV Jong pleitte voor meer coaching van jongeren, bijvoorbeeld op het gebied van geldzaken en carrière. Hoogleraar Willem van Rhenen nam dit een stap verder. Van Rhenen ziet een grotere rol voor de vakbonden op het gebied van ‘engagen’ en activeren van (jonge) werkenden – dat wil zeggen ervoor zorgen dat mensen in de juiste baan zitten en het beste uit die baan halen. FNV-voorzitter Jongerius benadrukte echter dat de primaire taak van de vakbonden nog steeds het beschermen van werknemers is tegen de huidige ‘stress-samenleving’.

Lees hier een verslag van het debat door DenkTank-deelnemer Sarie Muijs

Download hier het hele rapport van de Nationale DenkTank 2011

Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief