Auteur

Talent en meer diversiteit voorop

11-09-2017

Vorige week zijn wij als de deelnemers van De Nationale DenkTank 2017 begonnen aan de analysefase met de onderzoeksvraag van dit jaar: hoe zorgen we ervoor dat in 2025 iedereen in Nederland perspectief heeft op werk?

Polderen, kaas maken, dijken bouwen. Dingen waarvan gezegd wordt dat we er als Nederlanders uitmuntend in zijn. Tijdens de Zomerschool van de Nationale DenkTank 2017 afgelopen augustus werd daar een andere kwaliteit aan toegevoegd: in Nederland zijn we goed in het aanleggen van (metaforische) ventwegen.

We hebben het reguliere pad van de arbeidsmarkt in Nederland zodanig aangepast dat wanneer sommige burgers niet op een hoofdweg passen – omdat ze niet hard genoeg kunnen rijden of te kwetsbaar zijn – er een ventweg wordt aangelegd, bijvoorbeeld de WAJONG en de WIA. Weer terugkeren naar het reguliere pad blijkt in de praktijk echter niet gemakkelijk.

Enerzijds hebben we in Nederland mensen die zich nu op een ventweg begeven en een afstand tot een hoofdweg ervaren, zoals jongeren met een chronische aandoening en nieuwe Nederlanders. Om regulier werk te krijgen en te behouden blijkt voor deze groep niet gemakkelijk. Zij participeren minder en minder vaak op de arbeidsmarkt. Anderzijds zijn er heel veel mensen die al op een hoofdweg zitten, maar bedreigingen voelen om hiervan af te raken, bijvoorbeeld doordat hun baan door automatisering en flexibilisering verandert of verdwijnt.

Bij het beantwoorden van de onderzoeksvraag waar wij ons dit jaar over buigen, willen we ervoor zorgen dat we met onze analyse tot oplossingen komen met meer ruimte voor diversiteit, zonder speciale ventwegen. Wegen zijn er om ons te verbinden en niet om ons te onderscheiden.

Als team dat specifiek onderzoek doet naar het perspectief op passend werk voor jongeren met een chronische aandoening zijn wij momenteel bezig om te achterhalen of er grote onwetendheid bestaat bij werkgevers over regels en mogelijkheden met betrekking tot het aannemen van jongeren met een chronische aandoening; maar ook in hoeverre jongeren met een chronische aandoening een effectief netwerk hebben dat hen kan helpen om passend werk te vinden.

Wat in veel gesprekken met jongeren zelf, maar ook met experts, met name naar voren kwam is dat er – vanuit zowel de werkgevers die een barrière zien om jongeren met een chronische aandoening aan te nemen alsook vanuit de overheid die ventwegen voor deze jongeren heeft bedacht – in de uitvoering nog veel gedacht wordt in beperkingen. Maar we willen juist af van die ventwegen en het denken in beperkingen. We willen mensen aanmoedigen tot denken in talenten en wat jongeren met een chronische aandoening wél kunnen. Wat is er nodig om de talenten van deze jongeren te benutten en in te zetten?

Auteur

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief