Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Studenten maken kennis met Big Data en data science in de praktijk

20-03-2015

In de week van 9 maart hebben tien studenten tijdens de LINK-Workshop kennis gemaakt met data science. Dankzij partners GoDataDriven, SAS en Teradata konden de studenten kennis opdoen van het vakgebied en de verschillende beschikbare tools. De week is afgesloten door op vrijdag de opgedane kennis toe te passen op casussen aangeleverd door de NS, Eneco en i2i.

Studenten maken kennis met Big Data

De LINK-Workshop is een initiatief ontstaan uit De Nationale DenkTank 2014. De Nationale DenkTank onderzocht toen de maatschappelijke kansen en uitdagingen van Big Data. In december van het afgelopen jaar presenteerden zij tien oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data. De Nationale DenkTank 2014 constateerde onder andere een tekort aan data scientists in Nederland, waarvoor zij de Big Data Academy als oplossing bedachten. Dit initiatief is inmiddels omgedoopt tot LINK, en heeft tot doel om bèta-studenten enthousiast te maken en om te scholen tot data scientist. Dit doet LINK door hen in contact te brengen met organisaties die dagelijks met data science bezig zijn.

De LINK-Workshop is het eerste event van de initiatiefnemers Youssef El Bouhassani en Rik Plender. Ervaren data scientists delen hun kennis met de deelnemers (tien studenten en drie professionals) aan de hand van concrete casussen. Door studenten en professionals bij elkaar te zetten ontstaat er een interessante dynamiek en kunnen beide partijen van elkaar leren. De deelnemers hebben kennisgemaakt met de tools van SAS en Teradata en ook de beschikbare open-source software kwam aan bod. Naast de vereiste technische kennis en vaardigheden was er ook aandacht voor visualisatie, communicatie en de ethische aspecten van werken met Big Data. Mark Schep, student aan de TU Eindhoven en deelnemer aan de LINK-Workshop, kijkt terug op een succesvolle week: “Een hele leerzame en bovenal gave week waarin alle aspecten rondom data science aan bod kwamen.”.

Studenten maken kennis met Big Data3

LINK oriënteert zich momenteel op mogelijke vervolginitiatieven. El Bouhassani: “Data neemt een steeds belangrijkere rol in de samenleving en binnen organisaties. Dit betekent dat we meer data scientists nodig hebben om de meerwaarde van deze data te realiseren. Data science is een vakgebied dat vooral in de praktijk geleerd wordt en dat is wat wij  doen. De LINK-Workshop is voor LINK een eerste stap. Dit concept ontwikkelen wij verder en schalen wij op. Daarbij staan wij altijd open voor nieuwe samenwerkingspartners.“

Voor meer informatie over LINK of de LINK-Workshop kunt u contact opnemen met link@nationale-denktank.nl

Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief