Auteur Suzanne Bouten

Samen Sterk (NDT’16) – Video item bij NOS op 3

29-05-2018

Interview met Gerben Hiemstra, alumnus Nationale DenkTank 2016

Aanleiding

Uit het onderzoek van de DenkTank 2016 over het beroepsonderwijs van de toekomst kwam naar voren dat er binnen het beroepsonderwijs weinig gebeurt buiten de lessen om. Terwijl verbondenheid met medeleerlingen en de school zeer belangrijk is voor zelfontplooiing. Sport en extra curriculaire activiteiten kunnen bijdragen aan deze verbinding. Het aanbod van verenigingen en sportfaciliteiten in het beroepsonderwijs staat alleen wel in groot contrast met het brede aanbod op universiteiten. Een ander probleem is dat de tweedeling tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus volgens het SCP sterk toeneemt. “En dat begint al in de studietijd”, aldus Gerben Hiemstra, alumnus Nationale DenkTank 2016. “Een concreet voorbeeld hiervan is dat mbo-studenten vaak worden uitgesloten in studentensteden”, legt hij uit. “Zo mogen ze fors meer betalen voor, of helemaal geen gebruik maken van, vele sportmogelijkheden in de studentensteden. Ook worden ze geweerd bij deuren van sommige uitgaansgelegenheden en zijn ze bij de meeste studentenverengingen niet welkom.” Gerben begon zelf op het mbo en klom op naar het universitaire niveau. Vanwege zijn achtergrond merkte hij niet alleen het gebrek aan studentenorganisaties, maar ook de ongelijke behandeling tussen beroepsonderwijs en academisch onderwijs. “Beroepsopleidingen richten zich vooral op het vinden van je toekomstige baan voor na je opleiding, maar ze zouden zich meer moeten gaan richten op het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden die je in de toekomst nodig hebt”, aldus Gerben.

Oplossing

Gerben en mede DenkTank-alumnus uit 2016, Daan de Jong, vonden al langere tijd dat deze tweedeling verkleind moest worden en dat er meer gelijke ontwikkelingskansen moesten komen. Tijdens de DenkTank-periode kwamen zij met de oplossing ‘Samen Sterk’. Het bevorderen van sportmogelijkheden en het starten van studieverenigingen op het mbo. “Initiatieven voor en door studenten, waarbij mensen zich meer verbonden zouden moeten voelen””, vertelt Gerben. “Een uitwerking hiervan is bijvoorbeeld faciliteren dat mbo’ers, hbo’ers en wo’ers gezamenlijk kunnen sporten.  Een tweede uitwerking is het opstarten van verenigingen, bijvoorbeeld gerelateerd aan een studierichting, die in contact staan met toekomstige werkgevers uit de branche.”

Impact

Met meer mogelijkheden tot zelfontplooiing kunnen studenten beter gaan presteren en gezonder gaan leven. Zo wordt de kloof in toekomstperspectieven tussen studenten van de universiteit en de beroepsopleidingen een stuk kleiner. Mbo- en hbo-studenten voelen zich weer verbonden met hun opleidingsinstituut en met elkaar. “Dat verbonden gevoel of dat ‘campusgevoel’ zoals ik het noem moet door meer studenten gevoeld worden”, licht Gerben toe.

Samen met expert deelnemer Job Stoit uit 2016 is Gerben bezig om een pilot verenging op te starten in Groningen. De verenging heet STARK en is gestart door mbo’ers. Waar alle mbo’ers, hbo’ers en wo’ers zich mogen inschrijven. Een kleine groep gemotiveerde studenten organiseert nu al muziekevenementen en borrels. Gerben vervult hier momenteel vooral een coördinerende rol in, hij reist vaak naar Groningen om een ​​vergadering bij te wonen.

Social impact award 2018

Gerben doet momenteel een onderzoeksmaster Multidisciplinaire Economie aan de Universiteit Utrecht. Hij slaagde erin om van het mbo beroepsonderwijs naar het universitaire niveau te klimmen, waardoor hij de verschillen tussen de niveaus heeft waargenomen. Voor zijn inzet rondom dit onderwerp heeft hij begin van dit jaar van zijn faculteit REBO van de Universiteit Utrecht de Social Impact Award 2018 gewonnen. Als prijs ontving hij 1000 euro investeringsgeld waarmee Gerben meer studentenorganisaties in verschillende steden wilt gaan starten. Daarnaast is er volgens hem meer bewustzijn nodig. “De sterke segregatie tussen studenten die nu plaatsvindt, moet worden gestopt: alle studenten hebben recht op gelijke behandeling en kansen”, aldus Gerben.

Samen Sterk bij NOS op 3

Om dit bewustzijn verder vorm te geven sprak Gerben onlangs met NOS op 3. Zij maakte een video item over de scheve verhouding tussen mogelijkheden op het mbo en de universiteit:

Gerben was daarnaast ook te gast in het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co. Een erg mooi gevolg van deze media-aandacht rondom het onderwerp was dat Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageerde op deze berichtgeving. Zij kwam met een duidelijke oproep om mbo’ers niet uit te sluiten van voorzieningen. “Stel studentenverenigingen voor mbo’ers open, geef ze studentenkorting en behandel ze als elke student in Nederland. Dit is een gek onderscheid en daar moeten we gewoon vanaf”, stelt Minister van Engelshoven. Vervolgens kondigde zij recentelijk aan dat het wettelijk verankerd gaat worden dat jongeren in het mbo voortaan aangesproken worden als student.

Vervolg

De verwachting van Gerben is dat er dit jaar meer steden zullen volgen met hun eigen verenigingen. “Ik hoop dat bedrijven en onderwijsinstellingen, zowel mbo, hbo en uni, ook snel inzien dat de tweedeling moet worden tegengegaan”, zegt Gerben. “Zodat we er snel voor zorgen dat we geen onderscheid op opleidingsniveaus maken, ook als het gaat om een biertje drinken of een balletje trappen.” Mocht jij ook met dit onderwerp aan de slag willen gaan binnen je werk of onderwijsinstelling? Gerben komt graag met jou in contact en denkt mee via g.hiemstra@nationale-denktank.nl.

Auteur Suzanne Bouten

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief