Auteur Suzanne Bouten

Q&A Deelname aan de Nationale DenkTank 2018

05-04-2018

 In deze blog vind je de antwoorden op de tien meest gestelde vragen rondom deelname aan de jaarlijkse DenkTank.

1. Mijn ouders vinden dat ik moet afstuderen. Wat heb ik aan de DenkTank voor mijn carrière?

Deelname aan de DenkTank is een investering in jezelf waar je de rest van je carrière van profiteert. Een groot aantal van oud deelnemers vindt zijn/haar baan door deelname aan de DenkTank en gaat aan de slag bij een organisatie of bedrijf uit het netwerk van de Stichting. Ook vergroot je je eigen netwerk; buiten alle experts en contacten die je leert kennen door deelname aan de DenkTank word je daarna zelf lid van ons netwerk; bijna driehonderd oud deelnemers die inmiddels allemaal werkzaam zijn bij de overheid, in de wetenschap of het bedrijfsleven. Van eigen startups tot ministeries tot grote consultancy kantoren of maatschappelijke organisaties; oud deelnemers werken werkelijk overal en zijn altijd bereid elkaar te helpen in de zoektocht naar een baan!

2. Wat zouden jullie mij aanraden als ik twijfel tussen een master en deelname aan de DenkTank?

Deelname aan de DenkTank is te vergelijken met een stage, maar eigenlijk is het meer dan dat. Gedurende vier maanden investeer je in jezelf; je wordt fulltime begeleid door twee consultants van McKinsey, je volgt ontzettend veel trainingen en workshops, je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en je netwerk groeit enorm. Oud deelnemers geven aan nooit verwacht te hebben zoveel te leren op zoveel verschillende vlakken in zo’n korte tijd. De DenkTank is een grote investering in jezelf én je toekomst.

3. Aan deelnemen zit voor mij een flinke financiële drempel. Van € 1500,- kan ik niet vier maanden rondkomen. Hoe hebben deelnemers in voorgaande jaren dit opgelost?

Deelname aan de DenkTank is onbezoldigd; je krijgt niet betaald in de vorm van een salaris. Wel ontvangen alle deelnemers een onkostenvergoeding van € 1500,- (omgerekend € 375,- per maand). Daarnaast worden alle reiskosten die je maakt voor het onderzoek van de DenkTank vergoed (géén woon-werkverkeer), bijvoorbeeld reiskosten die gemaakt worden voor een bezoek aan een expert. Ook worden kantoorruimte, kantoorartikelen en printkosten door de Stichting betaald. Tot slot wordt er woonruimte aangeboden aan deelnemers die niet in Amsterdam wonen.

Deelnemers die een financiële drempel ervaren om deel te nemen aan de Nationale DenkTank kunnen een aanvullende tegemoetkoming aanvragen. Deelnemers komen hiervoor in aanmerking indien zij kunnen aantonen dat zij in het collegejaar voorafgaand aan de DenkTank een aanvullende beurs van DUO hebben ontvangen. Deelnemers dienen hiervan een bewijs te overleggen van DUO waarop is aangegeven dat zij de aanvullende beurs aangevraagd én ontvangen hebben. Indien een deelnemer in aanmerking komt voor de aanvullende tegemoetkoming vult de Stichting gedurende de DenkTank de algemene onkostenvergoeding aan, overeenkomstig je aanvullende beurs van DUO.

4. Is het ook mogelijk mee te doen aan de DenkTank als je kinderen hebt?

Deelname aan de DenkTank houdt in dat je gedurende vier maanden fulltime beschikbaar bent en aan de slag gaat voor de DenkTank. Je maakt lange dagen en ben standaard iedere donderdagavond aanwezig voor de wekelijkse presentatie. Deelname aan de DenkTank is niet te combineren met een studie of (bij)baan. Met kinderen thuis is het niet aan te raden om deel te nemen, omdat er veel buiten je thuis van je wordt gevraagd.

5. Ik heb een (korte) vakantie gepland in de 4 maanden waarin ik voltijd beschikbaar moet zijn. Betekent dit dat ik mijzelf niet kan opgeven?

De DenkTank duurt vier maanden en in die vier maanden verzetten de deelnemers enorm veel werk. De vier maanden zijn dan ook hard nodig. Van deelnemers wordt verwacht dat ze aanwezig zijn en dus is het niet mogelijk om tussentijds op vakantie te gaan. Simpele rekensom: als alle deelnemers gedurende de vier maanden een week afwezig zijn, gaat er teveel kostbare tijd verloren.

6. Indien ik deelnemer word, wil ik graag een woning in Amsterdam. Mijn partner woont echter aan de andere kant van het land en ik zou hem/haar graag ook eens buiten de weekenden zien. Is het mogelijk dat mijn partner bij tijd en wijle kan blijven logeren?

Uiteraard mag dat! Je bent vrij om mensen uit te nodigen bij jouw tijdelijke ‘thuis’.

7. Hoe ziet de samenstelling van de groep eruit?

De jaarlijkse DenkTank is een samenstelling van studenten en PhD-ers van alle universiteiten in Nederland, vanuit alle studierichtingen. Van rechten en geneeskunde tot lucht- en ruimtevaarttechniek en filosofie. Het grootste deel van de deelnemers bevindt zich (aan het eind) van de masterfase, maar er doen jaarlijkse ook ongeveer drie PhD-ers mee en een aantal eind-bachelor studenten.

8. Wat gebeurt er met de deelnemers én hun oplossingen na afloop van de DenkTank?

Dat is helemaal aan de deelnemers zelf. Veel deelnemers gaan na de DenkTank verder met hun studie of gaan op zoek naar een baan. En sommige kiezen ervoor om full time met hun oplossing verder te gaan bijvoorbeeld in de vorm van een startup of bij een implementatiepartner. De meeste deelnemers starten al tijdens de DenkTank met het implementeren van hun oplossing en besteden na afloop van de DenkTank nog steeds een aantal uur per week aan hun oplossing óf aan andere initiatieven van de DenkTank.

9. Wat is de toegevoegde waarde van begeleiding vanuit McKinsey?

De DenkTank bestaat jaarlijks uit een groep van 22 enthousiaste en energieke studenten. Daarbij is een goede begeleiding onmisbaar. De consultants van McKinsey kunnen de deelnemers sturen en ondersteunen bij hun onderzoek en houden het overzicht. Zij helpen de deelnemers te focussen en hun analyses aan te scherpen. Ook kunnen deelnemers bij de McKinseybegeleiding voor coaching gesprekken.

10. Hoe onafhankelijk is de DenkTank eigenlijk?

De DenkTank is onafhankelijk in haar onderzoek; van de deelnemers wordt verwacht dat zij zelf invulling hieraan geven. De jaarlijkse DenkTank werkt samen met themapartners; partners die mee denken over de onderzoeksvraag en deelvragen van de DenkTank en vervolgens de DenkTank ondersteunen met expertise, kennis en contacten met betrekking tot het thema.

Auteur Suzanne Bouten

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief