Auteur Redactie

Pijn en passie in het beroepsonderwijs

21-10-2016

Vele jaren van mijn leven heb ik doorgebracht in het Nederlandse Beroepsonderwijs. Zowel op het mbo als op het hbo heb ik mijzelf mogen ontwikkelen tot de persoon die ik vandaag de dag ben. Zowel regionaal onderwijs als agrarisch onderwijs. Gericht op retail, op visual merchandise en op management. Ik heb ervaren wat er beter kan, maar ook wat er goed gaat. Want dát mag ook zeker een keer gezegd worden: er gaat namelijk echt een hoop goed in het beroepsonderwijs. Mijn eigen ervaring is daar een voorbeeld van die ik graag deel.

Op de middelbare school was ik een enorme onderpresteerder. Zonder moeite haalde ik alle toetsen die van mij verwacht werden met mooie cijfers, maar ik had geen enkele ambitie en voelde me in het onderwijs nergens echt uitgedaagd. Verveling en slechte beslissingen waren hiervan het gevolg. Een mbo-opleiding waarin ik vier dagen werkte en maar één dag naar school ging, bood voor mij de uitkomst. Op mijn werkplek voelde ik mij namelijk écht verantwoordelijk en voelde ik dat ik gezien werd als een volledig persoon en personeelslid. Terugkijkend werd er wellicht soms iets te veel verantwoordelijkheid op mijn 16 jaar jonge schoudertjes gelegd, but I always rose to the occasion. En daar groeide ik van; als leerling, als medewerker en als mens.

Na een veelzijdige mbo-carrière (en succesvolle professionele carrière) begon ik op het hbo, waar ik nu mijn 3e ervaringsjaar in ga. Eindelijk heb ik mijn ambitie gevonden en vol passie werk ik toe naar het behalen van (houdt u vast) mijn lesbevoegdheid! Als puber had ik nooit durven dromen dat ik mijn passie juist dáár zou vinden waar ik mijn eerdere passies was kwijtgeraakt; in het onderwijs. Met stage-ervaringen op het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs weet ik uit ervaring dat educatie een erg complex en gevoelig gebied is. Het laatste wat ik dus zou willen doen is het beroepsonderwijs afvallen. Ik wil het, samen met de Nationale Denktank, verder opbouwen. Opbouwen tot iets wat beter aansluit bij de veelzijdigheid van de doelgroep, bij wat de toekomst van ons gaat vragen en bij hoe wij willen dat de toekomst er voor onszelf en anderen uit gaat zien.

Sharmaine Benkaddour – de Graaf
Gediplomeerd Bloemist/etaleur
Gediplomeerd Retailmanager
Leraar Nederlands in wording

sharmaine

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief