Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Overhandiging eindrapport aan minister Ronald Plasterk

08-01-2015

Op 7 januari 2015 mocht een delegatie van de Nationale DenkTank 2014 op bezoek bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om hem het eindrapport te overhandigen en meer over hun onderzoek te vertellen.

bezoek-Plasterk

Om te beginnen was de minister verrast over door de Nationale DenkTank berekende potentiële waarde van Big Data voor de Nederlandse maatschappij. Die waarde is door de DenkTank geraamd op 45 miljard euro, waarop de minister aangaf dat hij eerder een getal 1000 keer kleiner had verwacht.

Vanuit zijn eigen ervaring als wetenschapper kon minister Plasterk zich wel vinden in de definitie van Big Data die de Nationale DenkTank opstelde. Ook was hij het eens met het feit dat in wetenschappelijk onderzoek de correlaties tussen data steeds belangrijker worden. Vroeger ging de wetenschap meer uit van hypotheses, nu gaat men meer van de data zelf uit.

Zelf heeft de minister in samenwerking met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een project opgezet waarin jonge ambtenaren worden ingezet om ervoor te zorgen dat steeds meer overheidsdata open wordt gesteld voor onderzoek. Hij beaamt dat er absoluut een cultuuromslag nodig is als we naar een datagedreven cultuur toe willen.

bezoek-Plasterk2

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken was afgelopen jaar één van de themapartners van de Nationale DenkTank.

Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief