Auteur Suzanne Bouten

NIEUWSBERICHT: NATIONALE DENKTANK 2018 VANDAAG VAN START MET HET THEMA ‘CIRCULAIRE ECONOMIE’

13-08-2018
 • Onderzoeksvraag ‘Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool?’
 • Themapartners en nieuwe structurele partners aangekondigd
 • Presentatie van het eindrapport met concrete oplossingen op 10 december

 Amsterdam, 13 augustus 2018 – De 13e editie van de Nationale DenkTank is vandaag officieel van start gegaan. Twintig getalenteerde academici1 zullen de komende vier maanden onderzoek gaan doen naar actuele maatschappelijke kwesties van een circulaire metropool. Deze jonge denkers zullen met hun frisse blikken en originele ideeën op zoek gaan naar innovatieve en praktische oplossingen om dit urgente taaie vraagstuk te kraken.

 

Binnen het jaarthema ‘circulaire economie’ luidt de onderzoeksvraag: ‘Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool?’. Metropoolregio’s bieden namelijk zowel kansen voor economische groei en sociale ontwikkelingen, maar geven ook druk op hulpbronnen, capaciteitsvraagstukken en kwaliteit van leven. Ze zijn bij uitstek geschikt om de transitie naar een circulaire economie een boost te geven. De Nationale DenkTank zal tot ongeveer 2030 vooruit gaan kijken. Door dit tijdsbestek kan de DenkTank zowel een visie als concrete oplossingen formuleren voor wat we nu kunnen en moeten doen om een circulaire metropool dichterbij te brengen.

Gebruiksfuncties als uitgangspunt voor deelvragen

De deelnemers zullen tijdens de oriëntatie- en analysefase van het onderzoek in vier teams gaan werken aan afgebakende deelvragen van de onderzoeksvraag. Er zijn een aantal ‘gebruiksfuncties’ van een metropool waar iedereen dagelijks mee te maken heeft: wonen, werken, eten/drinken en consumeren. Deze gebruiksfuncties zullen als uitgangspunt genomen worden voor de deelvragen. Elk team zal hierbinnen kritieke succesfactoren onderzoeken, zoals de rol van verschillende stakeholders, mindset en gedrag, technologie en digitalisering en wet- en regelgeving.

Themapartners 2018

“Een nieuwe DenkTank betekent ook weer een nieuwe groep themapartners”, zegt Eva Bik, directeur Stichting de Nationale DenkTank. “Zij maken het mogelijk om jaarlijks een Nationale DenkTank te organiseren. Ze denken mee, leveren inhoudelijke kennis en helpen om bedachte oplossingen daadwerkelijk te realiseren. Vol trots kunnen we aankondigen dat we dit jaar gaan samenwerken met de volgende themapartners: Adessium Foundation, Goldschmeding Foundation, NVRD, HVC, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en in een consortium de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer”.

Nieuwe structurele partners

Onze structurele partners leveren vanuit hun eigen expertise een belangrijke bijdrage aan het werk van de Nationale DenkTank en zijn een belangrijke gesprekspartner. “Wij geloven dat samenwerking leidt tot verrassende inzichten én uiteindelijk tot oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met de start van de DenkTank 2018 voegen we Kennedy van der Laan, Stichting Elise Mathilde Fonds, BlueCity en Philips toe als structurele partners aan ons waardevolle netwerk”, zegt Eva Bik.

Presentatie van het eindrapport

Op 10 december is de eindpresentatie. De deelnemers presenteren dan hun resultaten in een eindrapport: concrete oplossingen die de transitie naar een circulaire metropool gaan versnellen. Voorafgaand aan deze presentatie vindt er in de middag van 27 september het Expertforum plaats. Hier zullen de analyses en eerste bevindingen door de deelnemers worden gepresenteerd. De DenkTank zal dan in gesprek gaan met experts uit de wetenschap, de overheid en het bedrijfsleven, maar ook met ervaringsdeskundigen en andere relevante partijen.

Auteur Suzanne Bouten

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

6 antwoorden
 1. Hans van der Loo
  Hans van der Loo zegt:

  Veel success aan het nieuwe National Denktank Team. Hoe de circulaire economie vormgegeven kan worden is al grotendeels bekend, maar hoe de maatschappij (burgers, politiek, bedrijven) zover te krijgen om dat daadwerkelijk te implementeren en die transitie sneller in te zetten blijft een grote uitdaging.

  Al vanaf de jaren 60 komen regelmatig belangrijke rapporten uit (Hansen Report) of vinden grote internationale conferenties plaats (COP21, waar ik zelf sprak), maar de CO2 emissies zijn al die tijd blijven toenemen. Analyse en Ambitie is belangrijk. Maar Actie is het belangrijkst.
  Overigens ontbreekt het bij veel mensen nog aan een echt begrip van de werkelijkheid van het Human Eco System. (zie daarvoor die inzicht animaties op de website van het Institute for Integrated Economic Research (www.EnergyAndStuff.org/nl).

  Er zijn wat aardige initiatieven zoals o.a. het http://www.ex-tax.com initiatief van Femke Groothuis dat de prikkelingen die van een belasting systeem uitgaan, beter in lijn brengen met de lange termijn welzijns belangen van de mensheid.

  Veel succes. Dit jaar zal ik niet bij jullie Mid term kunnen zijn – omdat ik van 10-20 Oct op speaking tour in Canada ben – zoals ik dat vorige jaren met de Onderwijs gerelateerde NDT’s wel was. Na afloop heb ik die teams hun werk ook bij de EU in Brussel laten presenteren. Zorg voor dit thema in ieder geval weer voor een eindrapport in het Engels, wanneer je jullie werk in bredere zin relevant wilt laten zijn.

  Veel succes,

  Hans van der Loo

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief