Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Nationale DenkTank werkt samen met SIRE voor nieuwe campagne tegen voedselverspilling

10-02-2015

In 2012 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar duurzaamheid in de voedselketen. Dit jaar werden zij door SIRE (Stichting Ideële Reclame) benaderd om inhoudelijk bij te dragen aan een nieuwe reclamecampagne tegen voedselverspilling.

SIRE ontwikkelde niet alleen een reclamecampagne voor op televisie en radio, maar ook een nieuwe website: kliekipedia.nl. Hierop staan tips voor wat je allemaal met restjes eten kunt doen.

SIRE bedankte de Nationale DenkTank voor haar bijdrage tijdens de lancering van de campagne. Lees hieronder het persbericht over Kliekipedia.

———————————————————————-

SIRE bindt de strijd aan met voedselverspilling

Lancering Kliekipedia.nl en ‘kliekjescommercial’ met bekende reclame-iconen

Voedselverspilling is al jaren een veel besproken onderwerp, maar consumenten vinden het lastig om hun eigen verspilling terug te dringen. Via een massamediale campagne krijgen Nederlanders voor het eerst een oplossing voor dit probleem aangereikt door de Stichting Ideële Reclame (SIRE).

SIRE lanceert een campagne tegen voedselverspilling en vraagt daarbij aandacht voor het gebruik van overgebleven ingrediënten en kliekjes. Via de speciaal ontwikkelde website Kliekipedia.nl kan de consument inspiratie opdoen om van kliekjes iets lekkers te maken. Kliekipedia.nl wordt ondersteund met een originele TV- en radiocommercial. Deze bestaat ook uit ‘kliekjes’ van iconische reclamespots uit het verleden en roept consumenten op om in actie te komen. Nog nooit eerder is een campagne van deze schaal ingezet, die de consument op een leuke en concrete manier activeert om minder voedsel te verspillen.

De website Kliekipedia.nl biedt informatie, inspiratie, tips en recepten om verspilling terug te dringen. Ook zijn hier video’s te vinden van bekende Nederlanders zoals Anita Witzier en Quintis Ristie waarin zij laten zien hoe zij met kliekjes omgaan. Kliekipedia.nl wordt ondersteund met een TV-commercial, radiocommercial, online campagne, social media en PR. In de TV-commercial worden bekende spots met onder meer Cora van Mora, Petje Pitamientje ‘Stom hè’ (Calvé), Martine Bijl (Hak), Harry Piekema (AH) en Peer Mascini (Melkunie) hergebruikt. Op ludieke wijze vraagt SIRE hiermee aandacht voor voedselverspilling bij de consument en reikt via Kliekipedia.nl oplossingen aan om echt in actie te komen.

DE CONSUMENT IS AAN ZET
Nederland gooit jaarlijks tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel weg, van de boer, via de winkel tot horeca en consument. De consument zelf blijkt de grootste verspiller met 50 kilo per persoon per jaar. Ruim 14% van alle etenswaren die we kopen, gaat ongebruikt de prullenbak in.* “Zonde”, vindt directeur Lucy van der Helm van SIRE. “Het doel van deze campagne is consumenten te laten realiseren dat zij zelf aan zet zijn om voedselverspilling terug te dringen. Dit doen wij nu door te laten zien dat koken met overgebleven ingrediënten en kliekjes lekker, leuk en ook nog eens goed voor de portemonnee is.”

SAMENWERKING
Hans Peters, die binnen het SIRE bestuur dit project leidt, is trots op de samenwerking met veel partijen: “Naast de gebruikelijke bijdrage van de bureau- en mediawereld zijn nu ook andere partijen betrokken: A-merken, supermarkten, het Voedingscentrum, auteurs en BN’ers. Bij dit onderwerp lopen de belangen soms nogal uiteen. Daarnaast was het een enorme klus om de rechthebbenden van de spotjes die we hebben hergebruikt te vinden en hun akkoord te krijgen, maar iedereen werkte fantastisch mee”, aldus Peters.

Veel partijen hebben belangeloos bijdragen. Orchestra is de bedenker van de
TV-commercial en Kliekipedia.nl. Digitas/Lbi tekende voor het design/technische realisatie van Kliekipedia.nl en Sanoma voor de online campagne. Andere partijen zijn o.a.: ANPinOpdracht, De Nationale Denktank, HD Videoproductions, PitchPR, Postoffice Amsterdam, Ramon Tiernagan Music&Sound, RenM|Matrix, Schuttelaar & Partners en 24Kitchen.

Het Voedingscentrum is expertpartner en leverde een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de totstandkoming van Kliekipedia.nl. Na afloop van de campagne zal het Voedingscentrum ervoor zorgen dat de opbrengst van dit initiatief niet verspild wordt.

Supermarkten en A-merken stelden hun spots belangeloos beschikbaar voor de TV- en radiocommercial.

Bekijk de TV-commercial op sire.nl of Kliekipedia.nl en praat mee via #kliekipedia

Alle informatie over onze voedselverspillingscampagne vindt u op sire.nl.

*Voedingscentrum Factsheet Voedselverspilling door consumenten 2014

Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief