Auteur Redactie

MiniDenkTank 2018: De positie van filantropische vermogensfondsen

11-02-2018

De eerste MiniDenkTank van 2018 is een feit. Het Gilde van filantropische vermogensfondsen van de Oude Kerk (deels bestaande uit oud-partners van de MiniDenkTank) had ons gevraagd mee te denken over de positie die zij in onze veranderende samenleving kunnen spelen. In het weekend van 9-11 februari 2018 hebben een twintigtal alumni DenkTankers zich gebogen over hoe filantropische vermogensfondsen meer voor kwetsbaren in Nederland kunnen betekenen. Een waardige uitdaging om de DenkTank-vaardigheden weer eens van stal te halen.

Het bleek een uitdaging om te bepalen wie kwetsbaren zijn en hoe hen in beeld te krijgen. Ook zagen we dat vermogensfondsen zich actief of passief kunnen opstellen: hun werkzaamheden kunnen variëren van activistisch problemen bij de overheid aankaarten tot overzichten maken van gaten in de huidige opvang voor kwetsbaren.

Een aantal oplossingsrichtingen kwamen naar voren: vermogensfondsen kunnen bijvoorbeeld de overheid als hefboom gebruik om zo met kleine investeringen grote impact te maken. Daarnaast kunnen fondsen zich onderscheiden door een menselijke, persoonlijke toon te voeren. Bovendien hebben vermogensfondsen de positie om risicovollere investeringen te doen dan bijvoorbeeld de overheid. Al met al leidde het weekend weer tot prachtige oplossingen: van het levend statuut om met de tijd mee te gaan tot een ExperimentLab om nieuwe initiatieven een kans te geven.

Via deze link krijg je toegang tot de volledige presentatie die van dit weekend gemaakt is.

Namens de MiniDenkTank commissie van 2018.

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief