Auteur Leonie Blom
Projectmedewerker, pers- en communicatie Nationale denktank

LINK Summer School: een groot succes

08-09-2015

In 2014 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar de kansen van Big Data voor de Nederlandse samenleving. Uit het onderzoek bleek dat Big Data een grote waarde kan toevoegen aan de Nederlandse economie. Wat deze analyse ook liet zien is het nijpende tekort aan data scientists waar we voor staan. De Nationale DenkTank 2014 bedacht als oplossing voor dit probleem een Big Data Academy: een intensief programma waarin de deelnemers vaardigheden op het gebied van data science in de praktijk opdoen. Deze oplossing werd uitgewerkt onder de naam LINK Data Science.

In maart 2015 vond een eerste pilot plaats, de LINK-Workshop: in één week kregen dertien deelnemers inzicht in de verschillende aspecten van data science, aan de hand van casussen aangedragen door partnerbedrijven. De LINK-Workshop was een groot succes: “Meedoen is een feest, ook voor de partnerbedrijven! Je wordt de hele week ondergedompeld in de nieuwste technieken van data science en je komt er helemaal geïnspireerd uit,” aldus Karen Slijkhuis, Business Intelligence consultant bij NS.

LINK2

Als vervolg op het succes van de LINK-Workshop organiseerde LINK deze zomer de LINK-Summer School: een programma van twee weken, dat van start ging op 3 augustus 2015. Een diverse groep van vijftien deelnemers deed mee aan de LINK-Summer School bij het SAS Institute in Huizen. “Als je een data science cursus volgt, dan verwacht je dat deze begint met data verzamelen en opschonen. Je verwacht pas ergens aan het eind van de cursus de resultaten te visualiseren en na te denken over de ethische aspecten van wat je aan het doen bent. Tijdens de LINK-Summer School is dat precies andersom: we begonnen op de eerste dag meteen met deze soft skills, die juist een heel belangrijke rol spelen in het werk van een data scientist,” zo vertelt Tom Lemmens, zelf data scientist bij Eneco.

LINK3

In de eerste week van de LINK-Summer School lag de nadruk vooral op training. De deelnemers kregen verschillende aspecten van data science te zien en werden begeleid bij het oplossen van oefencases door ervaren data scientists. Deze intensieve trainingen werden begeleid door partners GoDataDriven, SAS, Teradata en TriFinance. In de tweede week van de LINK-Summer School hebben de deelnemers hun kennis en vaardigheden toegepast op het oplossen van business cases van partnerbedrijven Eneco, NedTrain en NS Stations. De resultaten van de analyses waren verrassend en creatief. “Wij zijn ontzettend onder de indruk van het niveau en de motivatie van de deelnemers. Dit geeft ons energie om hier een vervolg aan te geven. We zijn op dit moment bezig met het uitwerken van een nieuw programma en staan daarbij open voor samenwerking met andere organisaties,” aldus Youssef el Bouhassani, één van de oprichters van LINK Data Science.

Heeft u interesse in samenwerking met LINK Data Science? Neem dan contact op met Youssef: youssef@link-datascience.com.

Auteur Leonie Blom
Projectmedewerker, pers- en communicatie Nationale denktank

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief