EINDRAPPORT 2016

Samen Leren: 10 oplossingen voor het beroepsonderwijs van de toekomst

Contactpersoon

Sil Boedi Scholte
s.scholte@nationale-denktank.nl

Jorien Vink
j.vink@nationale-denktank.nl

Jeroen Brouwers
j.brouwers@nationale-denktank.nl

Het Eindrapport 2016 offline lezen?

PLAN JE MONEY

Uit onderzoek blijkt dat mbo-studenten soms met grote financiële problemen te maken hebben. Ze hebben niet altijd iemand in hun omgeving die hen helpt met financiële vraagstukken. Ik heb de luxe dat mijn ouders mijn studie betalen, waardoor ik zorgeloos naar school kan gaan. Dit geldt lang niet voor iedereen. Ik zie hoe studenten zonder eten naar school gaan, omdat hun ouders vinden dat ze zelf voor hun eten moeten zorgen. Ik zie hoe klasgenoten halverwege de dag weggaan omdat ze moeten werken. Ook zie ik veel onwetendheid als het gaat om verzekeringen, belastingaangifte en zorgtoeslag. Daarom vind ik Plan je Money een geweldige uitkomst. Op die manier is iedere student in de gelegenheid om op een laagdrempelige manier hulp te krijgen bij geldzaken. Het zal de studenten veel rust geven als hun financiën op orde zijn. Nu zie je nog te vaak studenten stoppen met de opleiding omdat ze de kosten niet langer kunnen opbrengen.

Hanna Noort, Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening, MBO Amersfoort

Aanleiding

De gemiddelde schuld per mbo-student is in vijf jaar bijna verdrievoudigd. Daarnaast geeft vijftien procent van de mbo’ers aan dat ze te maken hebben met financiële problemen.[1] Tegelijkertijd staan zij open voor meer informatie over het maken van een financiële planning en wil 32 procent van hen meer over belastingzaken en toeslagen weten.[2]

Oplossing

Via de Plan je Money-app krijgt de student eerst een introductiefilmpje over een financieel onderwerp, zoals sparen. Tijdens de les past hij vervolgens samen met medestudenten deze kennis toe door aan een case te werken. Daarna gaat de student binnen het behandelde thema aan de slag met een opdracht over zijn eigen financiële situatie, die hij uploadt in de Plan je Money-app. Hierop krijgt hij (anoniem) feedback van hbo-studenten met relevante kennis en ervaring, die dit binnen hun eigen opleiding doen in ruil voor studiepunten.

Impact

Door Plan je Money krijgen mbo’ers controle over hun financiën. Het verbetert hun inzicht in hun financiële situatie, ze doen relevante vaardigheden op en daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. In eerste instantie zal Plan je Money zich richten op mbo’ers, maar dit concept kan worden uitgebreid naar het hbo.

Gezocht

XU/XI developers om de app te ontwikkelen, implementatiepartners en investeerders die ons helpen Plan je Money groot te maken.

[1] NIBUD, Mbo’ers in Geldzaken, 2015.
[2] NIBUD, Leengedrag van Studenten, 2010.