EINDRAPPORT 2006

Recept voor morgen: Een frisse blik op betere zorg voor chronisch zieken

In 2006 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar de zorg voor chronisch zieken in Nederland

Bekijk het eindrapport 2006

Opdracht

In 2006 deed de Nationale DenkTank onderzoek naar de zorg voor chronisch zieken in Nederland. Door de vergrijzing nemen de komende jaren zowel de kosten als de werkdruk sterk toe. Hoe blijft de zorg toegankelijk en van hoge kwaliteit? De DenkTank concludeerde dat vooral taakherschikking de kosten van de zorg enorm verminderen. De uitgespaarde kosten kan de zorgsector grotendeels investeren in patiënten, zodat de zorgkwaliteit verbetert.

Impact adviezen

De deelnemers hebben op diverse conferenties over hun adviezen gesproken: bij politieke partijen en zorgverzekeraars, maar ook in radioprogramma’s en tijdens het grootste Nederlandse congres voor gezondheidszorg en de IT. Twee deelnemers hebben na de DenkTank een bedrijf opgericht om hun advies in de praktijk te brengen. ZegelGezonden Gezond24 verbeteren de informatievoorziening in de zorg. Beide ideeën zijn inmiddels landelijk gelanceerd.

Aandacht

De DenkTank 2006 kon rekenen op veel landelijke aandacht: van dagbladen als de Volkskrant en het Financieel Dagblad, van het NOS en RTL Journaal en ook van diverse radiostations.