EINDRAPPORT 2014

Big Data In Zicht: 10 oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data

Contactpersoon

Youssef el Bouhassani
youssef@link-datascience.com

Publicatiedatum: 8 december 2014

Het Eindrapport 2014 op papier of als PDF?

BIG DATA ACADEMY

2020: De eerste twintig deelnemers van de Big Data Academy (BDA) hebben na vijf jaar een reünie. Na hun bètastudies zijn ze als eersten van Nederland op de BDA opgeleid tot data scientist. Ze halen herinneringen op aan het mediaspektakel dat ze destijds ondergingen, zo vernieuwend was de opleiding.

Inmiddels is de BDA uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende instituten ter wereld met 240 afgestudeerden per jaar. De huidige specialisatietrajecten zijn niet meer te vergelijken met de algemene scholing waar de opleiding mee begon. Eén ding is wel hetzelfde gebleven, en dat is het gezamenlijke traject van alle deelnemers om met de beschikbare data een maatschappelijk vraagstuk aan te pakken.

Zo ontwikkelde deze eerste groep BDA-alumni een Big Data-toepassing voor diabetespatiënten. Twee van de deelnemers hebben er een bedrijf voor opgericht. De rest van de eerste lichting blijkt aan de slag te zijn bij commerciële partijen, overheidsinstanties en ideële organisaties.

Tekeningen_7

Aanleiding

Big Data kan Nederland veel opleveren. Ons land heeft echter in 2018 een verwacht tekort van 8000 data scientists.1 Op dit moment zijn universiteiten bezig met het opzetten van Big Data-opleidingen, maar op de korte termijn kunnen deze opleidingen het probleem niet oplossen. Het nationale tekort is groter dan deze opleidingen kunnen opvullen en ook de aansluiting met het bedrijfsleven ontbreekt.2Tegelijkertijd zijn studenten en werknemers met een bètaprofiel in potentie goede data scientists. Zij hebben namelijk vaak affiniteit met wiskunde en statistiek, kunnen programmeren en worden opgeleid om hun inzichten effectief te kunnen communiceren.3

Impact

Onder begeleiding van ervaren data scientists werken streng geselecteerde bètastudenten gedurende tien weken aan concrete bedrijfsproblemen.4 Zij leren om te gaan met data en bedrijfsmatige beslissingen mede daarop te baseren. Door de Big Data Academy op termijn in zes steden op te zetten, zijn er in 2020 duizend extra data scientists opgeleid.

Gezocht

Organisaties die data scientists zoeken en willen helpen de eerste Big Data Academy te realiseren, universiteiten die een Big Data Academy kunnen faciliteren en getalenteerde bètastudenten voor de opleiding.

Verdieping

Download de PDF met de aanvullende informatie van deze oplossing

Update

Na afloop van de Nationale DenkTank 2014 is de Big Data Academy omgedoopt tot LINK Datascience. In het voorjaar van 2015 vond een eerste pilot plaats bij SAS, structureel partner van de Nationale DenkTank. In het najaar van 2015 vond het eerste volledige programma plaats, ook bij SAS. Meer weten over hoe het er nu voor staat? Stuur dan een mail naar Youssef en Bouhassani!

Referenties

1 Nationale DenkTank 2014, Samenvatting Analysefase, www.nationaledenktank.nl. Gebaseerd op CBS data, Kerncijfers 2009-2013 OCW en de Marktmonitor 2013 van ICT Nederland

Nationale DenkTank 2014, Samenvatting Analysefase, www.nationaledenktank.nl. Gebaseerd op curricula universiteiten en expertinterviews

3 Idem

4 Duur van tien weken is gebaseerd op vier (deels) vergelijkbare initiatieven: http://www.thedataincubator.com/ (6 weken), http://www.s2ds. org/ (5 weken), http://insightdatascience. com/ (6 weken) en http:// dssg.io/ (3 maanden)