EINDRAPPORT 2014

Big Data In Zicht: 10 oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data

Contactpersoon

Rolien Sandelowsky

r.sandelowsky@nationale-denktank.nl

Publicatiedatum: 8 december 2014

Het Eindrapport 2014 op papier of als PDF?

HACK JE HOKJE

2016: Het is 1 januari. Nina wordt wakker en begint het jaar vol goede moed. Ze neemt zich voor een dynamischer leven te gaan leiden en zich te oriënteren op de inspirerende wereld der cultuur. Ze opent haar laptop en klikt de browser aan. Hack je Hokje verschijnt in beeld en vraagt vanuit welk profiel Nina vandaag wil internetten.

Het programma stond nog ingesteld op een Californische voedselgoeroe, een kleine nasleep van de heftige decemberdagen. Vandaag kiest ze voor haar eigen profiel, maar schuift ze culturele en creatieve interesses omhoog. Nina opent Google en zoekt naar goede voornemens. In plaats van fitnessplannen en vermageringskuren vindt ze aanbiedingen voor de Museumjaarkaart, een cursus spiegelmozaïeken en een rondreis door Nepal.

Gerust zakt ze achterover en klikt verder. Het is het begin van een nieuw jaar met een kijkje in een nieuw leven.

Tekeningen_1-e1417450265899

Aanleiding

De meeste internetgebruikers (97 procent) gebruiken Google, terwijl 84 procent Google niet vertrouwt als het gaat over het gebruik van hun persoonlijke gegevens.1 Deze angst is niet volledig onterecht. Tijdens het surfen op het internet laten we een bulk aan data achter die gebruikt wordt voor het maken van persoonlijke gebruikersprofielen. De Google hits en advertenties worden daarop toegespitst. Deze methode bevestigt mensen continu in hun mening en gedrag.2 Internetgebruikers zijn zich hier dikwijls niet van bewust of doen niets om zich hiertegen te weren.

Impact

Hack je Hokje geeft gebruikers de mogelijkheid te kiezen vanuit welk profiel (‘hokje’) zij benaderd worden door online adverteerders. Dat stimuleert internetgebruikers én adverteerders om na te denken over een minder persuasieve wijze om informatie en producten bij het juiste publiek te krijgen. Profilering is niet per definitie negatief. Het kan prettig zijn om in de overdaad aan keuzes een relevante selectie te ontvangen, mits we zelf kunnen kiezen waarop deze selectie wordt gebaseerd.

Gezocht

Financierders en software ontwikkelaars die meedenken over de uitwerking. Een stichting of platform met gevestigde achterban om dit project uit te voeren en te helpen met een grote bewustwordingscampagne.

Aanvullende informatie

Download de PDF met de aanvullende informatie van deze oplossing

Referenties

1 Enquête onder ruim 1000 Nederlanders, Nationale DenkTank 2014 i.s.m. Newcom Research & Consultancy

2 International Working Group on Data Protection in Telecommunications, Working Paper on Big Data and Privacy, 55th Meeting, 5 – 6 May 2014, p. 11