Auteur Redactie

Ja, maar…  

18-11-2016

Door Buddy van der Stad

Studenten uit het hbo en het wo zijn meer tevreden zijn over het hogere onderwijs in Nederland dan vier jaar geleden. Hogescholen en universiteiten hebben in 2012 prestatieafspraken gemaakt met de overheid waardoor het onderwijs verbeterd zou moeten worden. Volgens de reviewcommissie Hoger Onderwijs is dat gelukt.

Vergeleken met vier jaar geleden zijn de cijfers eigenlijk alleen maar beter geworden. Toch zijn er ook voor het hbo en het wetenschappelijk onderwijs nog steeds punten waar verbetering gewenst is. Wat dat betreft lijk ik soms wel op het stereotypebeeld van een Nederlander; ik kan best kritisch zijn op dingen. De zogenoemde ‘ja, maar-persoonlijkheid’ waar er altijd wel wat beter kan. Als er bij mijn opleiding iets niet goed is geregeld, zie ik altijd wat er slecht is geregeld in plaats van wat er wel goed is gedaan.

Als we kijken naar de cijfers zien we ook dat er gemiddeld meer studie-uitval is vergeleken met vier jaar geleden. Dit komt mede door de aansluiting met de vooropleidingen. Vanuit het mbo is de aansluiting op het hbo een aandachtspunt. Dit is dan ook één van de centrale thema’s van de Nationale DenkTank 2016. Toch is ook de tevredenheid onder de mbo-studenten licht toegenomen. Die is volgens verschillende cijfers dus op alle onderwijsniveaus (het mbo, hbo en wo) hoger geworden. Ben ik dan weer teveel aan het kijken wat er niet goed gaat? Misschien wel.

Ik ben zelf inmiddels tweedejaars student in het hoger beroepsonderwijs en wil graag zelf het onderwijs in. Maar vier jaar geleden was ik nog geen student, dus kan ik niet zeggen of het onderwijs sindsdien echt is verbeterd. Wel kan ik stellen dat het huidige onderwijs mij ondanks mijn kritische blik enorm veel heeft gebracht. Door de prestatieafspraken van mijn onderwijsstelling heb ik de kans om aan een Honours Programme mee te doen, iets waar ik soms als te vanzelfsprekend over denk. Want laten we eerlijk zijn: eigenlijk is het onderwijs in Nederland best wel goed. De tevredenheid is er ook onder de studenten. En misschien moet ik dat ook eens aan mezelf vragen. Ben ik tevreden over het (hoger) onderwijs? Ja, maar het kan altijd nog beter.

Buddy van der Stad deed als expertdeelnemer mee aan de Nationale DenkTank 2016. Buddy doorliep het vmbo, de havo, en studeert momenteel aan het Teachers College van de hogeschool Windesheim. 

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief