Auteur Redactie

MiniDenkTank 2017: Intergenerationeel over mondiale welvaartsontwikkeling

10-07-2017

Terwijl de G20 samenkwam in Hamburg, voltrok zich in alle rust van de Veluwe een MinDenkTank op Landgoed Noorderheide. Gewapend met post-its en flipcharts, hield een enthousiaste groep DenkTankers zich in dit weekend van 7-9 juli 2017 bezig met het onderwerp mondiale welvaartsontwikkeling. Hierbij stond de vraag centraal, hoe het gedachtegoed over mondiale welvaartsontwikkeling en de gelijke verdeling daarvan aansprekend gehouden kan worden voor een breed publiek bestaande uit alle generaties. Met deze vraag worstelden de partners van MiniDenkTank (de Prins Claus Chair, het RCOAK en het Fonds Sluyterman van Loo) al enige tijd. Door het intergenerationale aspect van de vraag en de succesvolle deelname van expertdeelnemers tijdens de vorige DenkTank, is er ditmaal dan ook voor de eerste keer gekozen voor een multigenerationele DenkTank. Aan deze allereerste multigenerationale MiniDenkTank namen, naast zeven oud-DenkTankers, twee jongeren, twee professionals, en twee gepensioneerden deel.

Tijdens de analyse op zaterdag bleken de vooraf verwachte verschillen tussen de groepen daadwerkelijk aanwezig te zijn: Terwijl alle generaties geven om internationale welvaartsverdeling, werd het direct duidelijk dat niet iedereen voldoende tijd en geld heeft om hier uiting aan te geven. Dat neemt niet weg dat verschillende generaties elkaar juist ook heel veel te bieden hebben. Hetgeen zowel bleek tijdens de pubquiz (waar het team met de meeste generaties won), als tijdens de brainstormsessies de volgende dag. Op zondagmiddag konden we het weekend dan ook afsluiten met een eindpresentatie waarin  tien prachtige ideeën de revue passeerden; van een bordspel tot een app, en van een ‘studiebeurs’ voor ontwikkelingsreizen tot een soort community 2.0. Dit viel in de smaak bij de partners die zowel de analyse als de gepresenteerde ‘kant-en-klare’ oplossingen roemden.

Hoewel de presentatie op zondagmiddag al voelde als een afsluiting van deze eerste, én zeer geslaagde, MiniDenkTank, was dit het zeker niet. In het voorjaar van 2018 zullen de resultaten gepresenteerd gaan worden bij de jubileumbijeenkomst van de Prins Claus Chair op Noordeinde in aanwezigheid van Koningin Máxima: Een perfect podium om nog meer mensen te betrekken bij dit mooie gedachtegoed. Daarnaast is de MiniDenkTank \ in gesprek met de Prins Claus Chair, het Fonds Sluyterman van Loo en de RCOAK over de mogelijkheid om een aantal oplossingen een stap dichterbij realisatie te brengen.

En zo vormt het weekend op landgoed Noorderheide voor ons het startschot van een periode waarin we ons samen inzetten voor mondiale welvaartsontwikkeling en de eerlijke verdeling ervan. Dankzij het prachtige huis, de inspirerende omgeving en goede zorgen, konden we hier als generaties gezamenlijk aan werken. We zijn het Elise Mathilde Fonds en alle medewerkers van Landgoed Noorderheide ontzettend dankbaar voor deze bijzondere ervaring en de contacten en plannen die het heeft gevormd.

Namens de MiniDenkTank Commissie 2017, DenkTank alumni Frank Westhoek, Jonas Voorzanger, Noreen van der Linden, Vivian van Wingerden en Vivian Hemmelder.

De MiniDenkTank wordt sinds 2014 georganiseerd door leden van het Nationale DenkTank alumni netwerk.

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief