HOE DOE JIJ MEE?
ZET JE TALENT IN VOOR DE SAMENLEVING
ZET JE TALENT IN VOOR DE SAMENLEVING
“Vier maanden lang je hoofd breken over een interessant maatschappelijk probleem met twintig andere enthousiastelingen, en hier ook nog eens creatieve, concrete oplossingen voor verzinnen. Wat wil je nog meer?”
Simone van Dijk (DenkTank 2017)
Voor de Nationale DenkTank zoeken wij ondernemende, creatieve en ambitieuze academici die zich graag inzetten voor het maatschappelijk belang. Zeker dat laatste is belangrijk. Na deelname aan de Nationale DenkTank word je lid van het DenkTank-netwerk en dat vereist een sterke maatschappelijke betrokkenheid.
Jouw initiatief en inzet is onmisbaar om onze doelstelling te realiseren: de Nederlandse samenleving met slimme en eigenzinnige initiatieven vooruit te helpen. In 2018 is het thema “Circulaire Economie”.
Wil je graag meedoen aan de Nationale DenkTank 2018? Meld je dan nu aan! Houd de website en social media in de gaten om op de hoogte te blijven, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Kun je op al deze vragen ja antwoorden? Dan zijn we naar jou op zoek!
We zijn op zoek naar bèta’s, alfa’s en gamma’s; journalisten, bedrijfskundigen, filosofen, juristen, artsen, psychologen, economen – welke studierichting dan ook.
Ben jij een getalenteerde, maatschappelijk betrokken en breed geïnteresseerde promovendus? Dan is de Nationale DenkTank op zoek naar jou!
Promovendi die deelnamen aan de Nationale DenkTank vertellen hieronder over hun ervaringen.
De Nationale DenkTank biedt elk jaar 20-25 ambitieuze jonge academici met uiteenlopende achtergronden de kans om vier maanden lang fulltime onderzoek te doen en met praktische oplossingen te komen voor een maatschappelijk probleem.
In 2018 buigt de Nationale DenkTank zich over het thema ‘Circulaire economie’. Als je het kunt inpassen, is het een briljante aanvulling op een promotietraject; vele promovendi gingen je voor.
Naast maatschappelijke impact betekent deelname aan de Nationale DenkTank een steile persoonlijke leercurve. Het project wordt fulltime begeleid door McKinsey & Company. Naast inhoudelijke begeleiding wordt veel aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling en biedt de Nationale DenkTank een uitstekende kans om extra vaardigheden op te doen die bijzonder waardevol zijn bij het kickstarten van een carrière binnen de wetenschap of daarbuiten.
Zo zijn PhD-alumni van de Nationale DenkTank na hun promotieonderzoek gaan werken in het bedrijfsleven, bij de overheid en natuurlijk als postdoc in de wetenschap, in binnen- en buitenland (onder meer aan Rockefeller University, MIT, Harvard en The Princess Nora bint Abdul Rahman University).
Hieronder de ervaringen van een aantal promovendi die tijdens hun PhD deelnamen aan de Nationale DenkTank. Ga jij ook de uitdaging aan?
Anniek
“Hoe verslingerd aan wetenschappelijk onderzoek ik ook ben, tegen het eind van mijn promotieonderzoek begon het toch te kriebelen om eens over de muren van de academische wereld heen te kijken. Ik wilde zien hoe problemen worden opgelost in de ‘echte’ wereld, waar belangen van verschillende partijen een rol spelen bij het vinden van oplossingen. Ook wilde ik weten waar ik mijn vaardigheden, opgedaan in fundamenteel onderzoek, nog meer op zou kunnen toepassen.
Met wortels in zowel de wetenschap, het zakenleven als de overheid bood de Nationale DenkTank mij de ideale kans om dat uit te zoeken. De timing was ook perfect: de Nationale DenkTank bleek dé ideale invulling van de periode tussen het inleveren en verdedigen van mijn proefschrift. En en passant gaven de vele trainingen tijdens de Nationale DenkTank mij ook nog eens die extra duwtjes in de rug voor een succesvolle verdediging na afloop.
Inspiratie
Maar bovenal bood dit inkijkje in de wereld buiten de wetenschap mij de kans om een weloverwogen keuze te maken voor de vervolgstap na mijn promotie.
Uiteindelijk koos ik wederom de wetenschap, maar die zal nooit meer dezelfde zijn als tevoren: het brede kader van verschillende disciplines en belangen dat de DenkTank mij bood zal me blijven inspireren, zowel in mijn onderzoek als verdere loopbaan.”
Bart
“De Nationale DenkTank was precies wat ik hoopte: bijna alles wat mijn promotie niet is. Na jaren van grondig wetenschappelijk onderzoek wilde ik wel eens de wereld buiten de academie leren kennen en een kortdurend project uitvoeren met direct maatschappelijk nut.
De formule van de DenkTank voldeed! We spraken met patiënten, zorgverleners, managers, ambtenaren en onderzoekers om een goed beeld te krijgen van de Nederlandse gezondheidszorg en de problemen die daar op dat moment speelden. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het opstarten van een initiatief dat op een unieke manier kan gaan bijdragen aan de psychische hulpverlening. Net of je een eigen bedrijfje op zet.
Creativiteit
Daarnaast leer je, door creatieve workshops en ware multidisciplinaire samenwerking, nieuwe manieren om naar problemen te kijken en ze aan te pakken. De creativiteit, doelgerichtheid en efficiëntie die ik tijdens de Nationale DenkTank heb ontwikkeld hebben ongetwijfeld hun invloed op mijn promotie, maar ook op mijn verdere toekomst.Verder was deze periode in goed overleg met mijn promotoren in de eindfase van mijn promotie in te bouwen omdat het een relatief kort project was en zij de meerwaarde er van inzagen.”
Dirk
“Mijn deelname aan de Nationale DenkTank heeft mijn ogen geopend voor een nieuwe manier van denken en werken, en was echt een verrijking voor mijn promotieonderzoek. Het is een verfrissende uitdaging om in een hoog tempo analyses te maken en tot praktische aanbevelingen te komen voor directe belanghebbenden.
Je leert interdisciplinair samenwerken, projecten managen, en resultaten presenteren op een hoger niveau. Een must wanneer je tijdens of na je promotieonderzoek ook verschil wil maken buiten de wetenschap.
Waardevolle contacten
Een deel van mijn DenkTank-tijd heb ik aangerekend als onderzoekstijd, in goed overleg met mijn promotor: ik kon mijn eigen onderzoeksbagage meenemen naar de DenkTank – noem het valorisatie – en omgekeerd heb ik waardevolle contacten en nieuwe werkwijzen vanuit de Nationale DenkTank later kunnen inzetten voor het vervolg van mijn eigen onderzoek.
Ik heb met mijn promotor wel vooraf een plan opgesteld over wat ik bij de Nationale DenkTank zou kunnen inbrengen en eruit halen. Daarnaast heb ik gedeeltelijk een onbetaalde verlenging van mijn contract aangevraagd – een periode die mijn ouders hebben gefinancierd. Het is een waardevolle investering gebleken.
Promoveren is werken én leren. De Nationale DenkTank biedt een ongekende werk- en leerervaring die je verder brengt in professioneel en persoonlijk opzicht.”
Benjamin
“Toen ik begon met mijn PhD stond het al op mijn verlanglijstje; de Nationale DenkTank. Ik vond het wel belangrijk dat mijn PhD enigszins op pootjes was voordat ik aan zo’n project zou beginnen. Aan het eind van mijn tweede jaar –precies op de helft van het promotietraject- was de tijd rijp, maar het was nog wel even afwachten wat het thema van 2013 zou worden. Toen bekend werd dat het thema van de Nationale DenkTank 2013 ‘Zorg voor gezondheid’ zou zijn, wist ik het zeker; ik ging ervoor.
Voordat ik solliciteerde vroeg ik mijn begeleiders om toestemming. Ook mijn werkgever ging akkoord en deze bood mij zelfs gedeeltelijk betaald verlof en een optie op een extensie aan.
De drie selectierondes kwam ik door en in augustus begon mijn sabbatical buiten de wetenschap. Zelden heb ik in een groep van zulke enthousiaste, leergierige, extraverte en geïnteresseerde mensen mogen werken.
Analytische vaardigheden
De Nationale DenkTank was voor mij een bijzondere afwisseling; waar de wetenschap relatief individueel is en het werk specialistischer, was de denktank juist een groepsproces; analytische-, creatieve- en sociale vaardigheden werden beproefd. Inmiddels werk ik weer hard voor mijn onderzoek, maar ik kan terugkijken op een periode die mij een absolute energieboost heeft gegeven. Ga ervoor!”
Marc
“Eindelijk die felbegeerde promotieplek! De springplank naar je toekomstige carrière! Nu begint het echte werk! Dus waarom zou je dat op het spel zetten door tijd te investeren in de Nationale DenkTank? Dit zijn begrijpelijke eerste reacties, die mij ook niet vreemd waren.
Toch is niets minder waar; als iets een springplank naar een succesvolle carrière is dan is het de Nationale DenkTank! En die vruchten pluk je al heel vroeg.
Direct toen ik terug kwam in mijn promotietraject merkte ik hoe ik mijn onderzoek efficiënter, slimmer en doelgerichter op kon zetten. De productiviteitswinst die ik dankzij de werkmethoden van de Nationale DenkTank heb gemaakt heeft de tijdsinvestering al ruimschoots goed gemaakt.
Even belangrijk is het enorme netwerk wat ik dankzij de Nationale DenkTank heb opgebouwd. Ik werk nu in mijn onderzoek samen met academische, maatschappelijke en commerciële partijen die ik anders nooit had gekend.
Terugkijkend kan ik met een gerust hart zeggen dat het overtuigen van mijn promotor, mijn onderzoek op pauze zetten en 6 maanden geen salaris krijgen om mee te doen aan de DenkTank een spannende maar ongelofelijk waardevolle beslissing is geweest.
Niet twijfelen!
Neem gerust contact met me op als je twijfelt of je je in het avontuur wil storten. En twijfel vooral niet te lang; succesvolle onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers zijn juist diegene die zo’n avontuur aangaan en translationeel durven te werken.”
De Nationale DenkTank is gegarandeerd een ervaring voor het leven
Je kunt als deelnemer rekenen op een buitengewoon waardevol en inspirerend netwerk dat je volop de mogelijkheid biedt je ideeën in de praktijk te brengen. Tijdens de Nationale DenkTank ontwikkel je verschillende vaardigheden, leer je een probleem van verschillende kanten benaderen en word je uitgedaagd om in recordtempo samen een fantastische prestatie te leveren.
Naast maatschappelijke impact betekent deelname aan de Nationale DenkTank een steile persoonlijke leercurve. Het project wordt fulltime begeleid door McKinsey & Company. Naast inhoudelijke begeleiding wordt veel aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling en biedt de Nationale DenkTank een uitstekende kans om extra vaardigheden op te doen die bijzonder waardevol zijn bij het kickstarten van een carrière binnen de wetenschap of daarbuiten.
De Nationale DenkTank is gegarandeerd een ervaring voor het leven!
Meedoen aan de Nationale DenkTank betekent vier maanden fulltime hard werken en ontzettend veel leren. Hier vind je informatie over het programma.
De Zomerschool
Als je bent geselecteerd voor de Nationale DenkTank, ontvang je in juli een reader met relevante en actuele literatuur over het thema. Zo begin je goed ingelezen aan de Zomerschool. De Zomerschool is een tweeweeks intensief programma dat op 13 augustus start.
Tijdens de Zomerschool verblijf je twee weken (met uitzondering van het weekend) op een mooie locatie in Nederland. Hier maak je kennis met het thema, de deelnemers en de stichting zelf.
Een groot deel van het programma bestaat uit het ontwikkelen van vaardigheden: hard skills zoals onderzoeksmethoden, het aanscherpen van een probleemstelling, en structureren van het probleem.
Maar ook train je soft skills: daarbij staan creativiteit en samenwerken voorop. De trainingen worden afgewisseld met sprekers die vanwege hun kennis van het thema zijn uitgenodigd. De Nationale DenkTank doet onafhankelijk onderzoek en daarom nodigen we bewust sprekers uit met verschillende achtergronden, visies en belangen. Als deelnemer krijg je zo een breed beeld van het thema voor je aan het onderzoek begint.
Bekijk hieronder een filmpje over de start van de Nationale DenkTank 2012
Analysefase
Tijdens de onderzoeksperiode wordt de Nationale DenkTank begeleid door een projectteam van McKinsey & Company. Deze periode bestaat uit twee delen.
Eerst start de Analysefase: samen met het werkveld brengt de Nationale DenkTank de belangrijkste knelpunten in kaart. Interviews, grote enquêtes en literatuurstudie scherpen de probleemanalyse verder aan. Aan het eind van de Analysefase komen zo’n honderdvijftig deskundigen, partners en de Nationale DenkTank bijeen om de analyse te bespreken tijdens het ExpertForum.
Bekijk hieronder een korte film over de Analysefase van de Nationale DenkTank 2012.
Oplossingsfase
In de Oplossingsfase werk je aan creatieve, visionaire én praktische oplossingen voor de problemen die je tijdens de Analysefase hebt geconstateerd. In deze fase werkt de Nationale DenkTank de adviezen uit en bereidt de eindpresentatie voor. Ook zoeken deelnemers naar partijen die de adviezen kunnen implementeren. Bij deze zoektocht kunnen de deelnemers rekenen op de steun van partners, het bureau en het bestuur van de stichting.
Eindpresentatie
Tijdens de Eindpresentatie – de naam zegt het al – presenteert de Nationale DenkTank haar eindresultaten. Het is een groot evenement op een aansprekende locatie. Behalve deskundigen, partners, alumni en het bestuur, zijn hier ook vaak hoogwaardigheidsbekleders bij aanwezig die als eersten de adviezen van de Nationale DenkTank in ontvangst nemen.
Bekijk hieronder een korte film over de Oplossingsfase en de Eindpresentatie van de Nationale DenkTank 2012
Na de DenkTank
Na deelname aan de Nationale DenkTank is de kans groot dat je betrokken bent bij de implementatie van een van de adviezen die je hebt bedacht. Daarnaast word je automatisch lid van het DenkTank-netwerk. Het netwerk vraagt om maatschappelijk betrokken actievelingen; nieuwe initiatieven en inzet voor de activiteiten van de stichting zijn daar een onderdeel van.
Deelname aan de Nationale DenkTank is onbezoldigd
Vanaf 1 maart 2018 kun je je aanmelden voor de Nationale DenkTank 2018. De aanmelding loop tot en met 15 april. Houd de website en social media in de gaten voor het laatste nieuws, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Vanaf september start het onderzoek in Amsterdam. Gedurende de vier maanden stelt de stichting kosteloos werkruimtes beschikbaar voor de deelnemers.
Voor deelnemers die niet in Amsterdam woonachtig zijn, wordt huisvesting geregeld.
Deelname aan de Nationale DenkTank is onbezoldigd. Deelnemers ontvangen een eenmalige vergoeding van 1.500 euro. Dit bedrag moet gezien worden als een tegemoetkoming in mogelijke extra kosten die deelname met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor gezamenlijke maaltijden en belkosten. Daarnaast worden reis- en materiaalkosten gedurende de Nationale DenkTank vergoed.
Voor deelnemers die een financiële drempel ervaren om mee te doen, biedt de Stichting de mogelijkheid een aanvullende tegemoetkoming aan te vragen. Hier vind je meer informatie over de vergoedingen.
Deelname aan de Nationale DenkTank vergt vier maanden fulltime beschikbaarheid: in 2018 betekent dat vanaf 13 augustus tot en met 14 december 2018. Als je je aanmeldt gaan wij ervan uit dat je in deze periode fulltime beschikbaar bent. Fulltime betekent in dit geval van maandag tot en met vrijdag de hele dag, en minimaal één avond in de week. Het is dus niet wenselijk naast deelname aan de Nationale DenkTank een stage te doen, vakken te volgen, een scriptie te schrijven of in de avonden te werken.
De eerste selectie vindt plaats op basis van CV, cijferlijsten van VWO en WO plus een korte schriftelijke motivatie.
Behalve persoonsgegevens, vragen we ook graag de volgende gegevens:
Zorg er voor dat je deze informatie bij de hand hebt wanneer je begint met het invullen van het aanmeldingsformulier.
De selectie bestaat vervolgens uit twee gespreksrondes, inclusief een groepsopdracht. Tijdens de twee gespreksrondes word je gevraagd naar je motivatie voor deelname aan de Nationale DenkTank en jouw interesse in het thema van 2018.
De eerste selectiedag vindt plaats op zaterdag 19 mei, de tweede selectiedag op zaterdag 2 juni. Beide selectiedagen vinden plaats in Amsterdam. Onze voorkeur gaat er sterk naar uit dat alle kandidaten tijdens deze twee gespreksrondes fysiek aanwezig zijn. Mocht dit echt niet mogelijk zijn (i.v.m. verblijf in het buitenland) dan kun je ervoor kiezen één van de twee rondes via Skype te doen.
Kandidaten voor de Nationale DenkTank worden geselecteerd op basis van analytisch vermogen, een brede maatschappelijke interesse, bewezen initiatief, creativiteit en hun vermogen om buiten bestaande kaders te denken. Bekijk hier het profiel van een Nationale DenkTank kandidaat.
Mocht je na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebben, stuur dan een e-mail naar info@nationale-denktank.nl
Deelname aan de Nationale DenkTank vraagt vier maanden fulltime beschikbaarheid
De aanmeldingsperiode voor de DenkTank van 2018 is inmiddels verlopen. Begin maart 2019 start de inschrijving voor de volgende DenkTank.
Houd onze website en social media in de gaten voor het laatste nieuws, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Stuur een e-mail
Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen? Stuur dan een e-mail naar info@nationale-denktank.nl.