Auteur

‘Hack Je Les’ start met trainingsprogramma

19-09-2017

Deze maand is het eerste Hack Je Les trainingsprogramma van start gegaan. Op ROC de Leijgraaf worden vier docenten, vier beleidsmakers en twee alumni opgeleid tot ‘hackers’. Deze tien hackers gaan na de training overal in de school lessen hacken. In een gehackte les bespreekt een klas met de docent onder leiding van een ‘hacker’, wat zij voor ogen hebben met hun onderwijs. De hacker faciliteert een open en veilig feedbackgesprek. Aan het eind van het lesuur heeft de klas concrete actieplannen opgesteld, waarin de studenten zelf een rol spelen om hun eigen onderwijs te verbeteren.

Nadat de Nationale DenkTank 2016 was afgelopen, zijn de deelnemers Bertram Loth en Femke Cnossen meteen naar de Kamer van Koophandel gegaan om Hack Je Les vast te leggen in een organisatie. Hack Je Les heeft als doel om onderwijsverbetering van onderaf te stimuleren en de feedbackcultuur te versterken. Om daartoe te komen worden lessen ‘gehackt’. Tijdens de oplossingsfase van de DenkTank zijn Femke en Bertram vooral druk bezig geweest om deze interventie van precies één lesuur te ontwikkelen. Daarvoor gingen ze van Maastricht tot Groningen om op meerdere ROC’s verschillende tactieken uit te proberen. Nu richt Hack Je Les zich voornamelijk op het opleiden van hackers binnen scholen en het inbouwen van de nazorg voor de actieplannen in de organisatie.

Het hackersteam op ROC de Leijgraaf heeft al twee intensieve trainingen van drie uur achter de rug. Het team is super fanatiek en staat te popelen om in oktober te gaan oefenen. Ze zullen dan voor het eerst gaan inbreken in lessen samen met een trainer, zodat ze uiteindelijk na de jaarwisseling zonder ondersteuning als hacker voor de klas kunnen staan. Naast ROC de Leijgraaf is Hack Je Les met zes andere mbo-instellingen in gesprek om Hack Je Les-projecten op te zetten. Daarnaast staan er ook nog drie pilots op de agenda om Hack Je Les uit te proberen op het hbo, de universiteit en het voortgezet onderwijs. Genoeg te hacken dus!

Meer informatie over Hack Je Les vind je op www.hackjeles.nl

Auteur

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief