Auteur Suzanne Bouten

#evenvoorstellen: Fabian Verhage (NDT’18)

06-08-2018

De rubriek #evenvoorstellen draait om de fijne mensen waar we vanuit de DenkTank mee samenwerken. Daar zijn wij trots op en dat willen we delen. Deze keer een interview met Fabian Verhage, deelnemer aan de DenkTank van 2018.

Wat is je naam?

Fabian Kemps Verhage

Hoe oud ben je?

Ik ben 26 jaar oud

Waar woon je?

Ik woon in Wageningen

Wat doe je voor huidige studie(s)? En kun je kort iets vertellen waarom je dit doet?

Ik heb in oktober de masterstudie Klimaat Studies aan de Universiteit van Wageningen afgerond. Tijdens deze studie heb ik me gespecialiseerd in de impact van klimaatverandering op de landbouw wereldwijd. Dit onderwerp interesseert me, omdat miljoenen boeren in de toekomst andere gewassen moeten gaan verbouwen en zich moeten bestendigen tegen extremer klimaat. Als deze aanpassingen niet goed gebeuren kan de voedselzekerheid én de werkgelegenheid van miljoenen mensen in het gevaar komen. Zelfs in West-Europa zien we deze zomer dat boeren en de overheid nog niet goed om kunnen gaan met uitzonderlijke droogte, kan je nagaan wat voor een consequenties klimaatverandering heeft in ontwikkelingslanden. Gelukkig kon ik gelijk na mijn studie aan de slag bij een onderzoeksprogramma in Wageningen dat kleine boeren in ontwikkelingslanden helpt om zich aan te passen aan klimaatverandering. Tijdens het werk merkte ik echter dat ik het persoonlijk contact met de collega’s en boeren, waarvan het merendeel in ontwikkelingslanden zaten, erg miste. Daarnaast zou ik niet vaak willen vliegen, want dat maakt de verandering alleen maar erger. Daarom wil ik bij mijn volgende baan me richten op het verduurzamen van de Nederlandse of Europese samenleving.

Wat is de belangrijkste reden dat je gekozen hebt om deel te nemen aan de DenkTank?

De hoofdreden dat ik met de DenkTank mee wil doen is om beter te leren ideeën voor maatschappelijke oplossingen om te vormen tot concrete acties. Ik heb namelijk vaak ideeën om bedrijfjes op te zetten die een dienst of product duurzamer aanbieden, maar ik  vind het lastig om deze efficiënt in de praktijk te brengen. Zo ben ik al lang aan het nadenken om een trans-Atlantische passagiersdienst op te zetten per zeilboot, voor mensen die door het klimaat niet willen vliegen. Pas na maanden nadenken en uitzoeken, ben ik nu met een vriend een site aan het bouwen waarop mensen kunnen vinden met wat voor een zeilboten ze de oceaan over kunnen steken. Achteraf had ik veel eerder in deze praktische ‘doe-fase’ kunnen gaan, en dat wil ik dus beter leren.

Wat hoop je te kunnen bereiken met het thema van 2018, circulaire economie?

Naar mijn inzicht biedt de circulaire economie een oplossing voor veel hedendaagse problemen, variërend van klimaatverandering tot internationale handelstekorten. Omdat Nederland zo’n welvarend en dicht verbonden land is, kunnen wij hier relatief goed nieuwe modellen voor de circulaire economie ontwikkelen. Op die manier kunnen we 1) ervoor zorgen dat Nederland zelf geen afval creëert of uitstoot en 2) een voorbeeld vormen voor andere landen die duurzamer willen gaan werken. Daarnaast geloof ik dat er veel vraag komt naar dit soort bedrijfsmodellen en technieken, dus is het mooi als Nederland daar ook economisch van kan profiteren. Tijdens de DenkTank hoop ik een overzicht te vormen van welke initiatieven er in Nederland zijn met betrekking tot dit thema, zodat ik me naderhand bij één van hen kan aansluiten.

Auteur Suzanne Bouten

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief