Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

DenkTank blog 3: Een terugblik op de zomerschool

07-09-2014

Door: Wouter Kroese

De zomerschool zit er op: van een bomvol programma naar een lege agenda, van een weelderig landhuis naar het sobere Nikhef-gebouw op het Science Park, dat vooral doet denken aan een kruising tussen CERN en een jaren ’80 zwembad (lees: hypermoderne apparatuur achter gele deuren,  op bruine langwerpige tegels tussen bakstenen muren en onder een systeemplafond, en niet te vergeten de snoepautomaten en tafelvoetbaltafels en lieve receptioniste in de hal).

Van de mensen van SAS hoorden we op de afsluitende borrel dat het leek het alsof we elkaar al veel langer kennen. Twee weken is ook eigenlijk wel erg kort, zeker ook om expert te worden op een complex gebied als Big Data. Naast lezingen en trainingen van een schare aan Big Data-guru’s bestond de zomerschool echter ook uit een stoomcursus onderzoeken van McKinsey (van problem solving, via interviewtechnieken tot storylining), diverse creativiteitstrainingen van THNK en een groot onderdeel teambuilding en persoonlijke ontwikkeling (mijn mede-DenkTankers kennen mij inmiddels beter dan dat ik mijzelf kende voor ik aan de DenkTank begon). Toch heb ik het gevoel dat wij ook inhoudelijk enorm veel geleerd hebben de afgelopen twee weken. De vele kanten van Big Data lijken allemaal belicht: Hoogleraren en technici hebben ons de (praktisch onbeperkte) mogelijkheden van Big Data getoond. Trainingen en lezingen vanuit SAS hebben ons geleerd en doen ervaren hoe Big Data tools gebruikt worden. Daarbij hebben vele experts ons prachtige toepassingen van Big Data laten zien. Zo vertelde Stef van Grieken van Google ons over de nieuwste initiatieven op Big Data gebied en liet Timothy Prescott van Civis ons zien hoe je door slim gebruik van Big Data Obama voor de tweede keer president kan maken. Andere experts vertelden ons over toepassingen van Big Data in marketing, zorg en vele andere gebieden. Jacob Kohnstamm, Linda Kool (Rathenau Instituut) en Johnny Soraker (TU Enschede) maakten ons bewust van de nadelen die de Big Data revolutie te weeg kan brengen en reikten ons de eerste handvatten aan om te zorgen dat privacy zo veel mogelijk gewaarborgd blijft en er geen minderheden slachtoffer worden van de veranderingen die ons te wachten staan.

Want al was er weinig overeenstemming over de definitie, de hype en de gevolgen van Big Data, waren alle experts het erover eens: Big Data (of de dataficatie van de samenleving) is niet tegen te houden en gaat grote gevolgen hebben. Nu is het aan ons om te zorgen dat de potentie van Big Data benut gaat worden om Nederland gezonder, mobieler en socialer te maken!

Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief