Auteur Suzanne Bouten

DoneerJeNetwerk (NDT’17) – 3fm-DJ Joram Kaat helpt Sander aan een stage

29-05-2018

Interview met Simone van Dijk, alumna Nationale DenkTank 2017

Aanleiding

Uit het onderzoek van de Nationale DenkTank 2017 met als thema iedereen perspectief op werk bleek dat wij in Nederland in een netwerksamenleving leven. Een van de belangrijkste kanalen waarlangs mensen in Nederland een baan of stage vinden, is hun persoonlijke netwerk. Ook geeft 70% van de bedrijven aan stagiaires te werven via hun eigen contacten. Bepaalde groepen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kennen echter niet de juiste mensen, waardoor die afstand vaak nog groter wordt. Erg zonde, want zo gaat er veel talent verloren. Dit kan en moet anders dachten Simone van Dijk en Lana Askari, alumni Nationale DenkTank 2017. “Iedereen heeft een netwerk,” vertelt Simone. “Jongeren ook. Ik heb bijvoorbeeld mijn ouders, kennissen, vrienden en oud-studiegenoten. Ik heb sociologie gestudeerd, maar ik ken ook iemand die loodgieter is. Zo hebben we allemaal contacten, ook buiten de sector waar we zelf in werken of studeren.”

Oplossing

En zo kwamen Simone en Lana op het idee van de oplossing DoneerJeNetwerk. DoneerJeNetwerk koppelt een ‘Talent met Afstand’ aan een Nederlander met een netwerk in een relevante regio en sector. Deze ‘Netwerk Donateurs’ stellen dus op een hele laagdrempelige manier hun netwerk open. Dat doen ze elk, in overleg met het Talent, op hun eigen manier. De een gaat nog even aan de slag met het cv, de ander deelt een oproep op LinkedIn of belt met zijn of haar contacten. Daarmee is DoneerJeNetwerk een overstijgende oplossing voor alle doelgroepen van de Nationale DenkTank van 2017 die op een manier een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. “Met DoneerJeNetwerk wordt het netwerk van Talenten vergroot, en daarmee het perspectief op werk, vertelt Simone. “Door inzicht te geven in hoe je je eigen netwerk kan inzetten voor een ander, maken we Donateurs bewust van de ongelijke verdeling van netwerken en stimuleren we hen om anderen ook te enthousiasmeren voor het openstellen van hun netwerk.”

Impact

Gedurende de DenkTank periode werd het concept getest tijdens een eerste pilot met vijf ‘matches’. Hier namen ook een aantal expertdeelnemers aan deel. Tijdens die periode hebben Simone en Lana vooral heel veel geleerd over hoe zo’n netwerktraject eruit moest komen te zien en voor welke doelgroepen het traject van waarde zou kunnen zijn. En uiteraard ook voor welke doelgroepen het niet interessant zou zijn. Vervolgens werd DoneerJeNetwerk gepresenteerd tijdens de eindpresentatie van de Nationale DenkTank. Op dat moment was er nog geen vast plan over hoe het concept verder uitgewerkt zou worden.

Blendin

Tijdens de presentatie zat Julius van Stichting Blendin in de zaal. Blendin is een online platform waar nieuwkomers (statushouders) en locals elkaar ontmoeten. Blendin heeft als doel om op een hele gelijkswaardige manier duurzame vriendschappen tussen deze twee groepen tot stand te brengen, door hen te matchen op basis van leeftijd, interesses en woonplaats. Het platform is gratis en geheel vrijblijvend en ze streven naar gelijkwaardige vriendschap. Blendin was op dat moment op zoek naar een nieuwe manier om een slag te maken naar het thema werk. Een match was geboren. Blendin werd de officiële samenwerkingspartij voor de doelgroep nieuwkomers en Simone nam een adviserende rol aan om dit project verder vorm te geven.

Nationale bushokjescampagne

Tegelijkertijd werd er een ‘bushokjescampagne’ opgezet om netwerkdonateurs te werven. Al tijdens de DenkTank periode hadden Julie Hooft Graafland en Quirine van Eeden, tevens DenkTank alumni 2017, hun krachten gebundeld om deze nationale bushokjescampagne tot stand te laten komen voor DoneerJeNetwerk. Samen met designer Jean Pierre Kin hebben ze zich gebogen over een spraakmakende boodschap en een geschikt ontwerp van de poster die zo veel mogelijk mensen moesten aansporen mee te doen aan DoneerJeNetwerk. In januari hebben vervolgens zo’n duizend bushokjes in het hele land twee weken lang volgehangen met deze posters, wat zo’n 100 aanmeldingen van Netwerk Donateurs heeft opgeleverd. De bushokjescampagne werd tot stand gebracht in samenwerking met de partners JCDecaux en designer Jean Pierre Kin. Eén van de ontwerpen van de poster is verwerkt in een gifje dat je hieronder kunt bekijken om een indruk van de campagne te krijgen.

Gemeente Apeldoorn

Naast Blendin werd ook de gemeente Apeldoorn geïnspireerd toen twee trainees een presentatie van Simone in TivoliVredenburg bijwoonde. Zij waren erg enthousiast en onder de naam “Tien voor Tien Challenge” gebruikten ze het DoneerJeNetwerk concept om een pilot te draaien waarin tien alleenstaande ouders uit de bijstand werden gekoppeld aan tien Netwerk Donateurs. De pilot wordt op dit moment geëvalueerd door de gemeente Apeldoorn en er wordt gezocht naar een manier het traject structureel aan te bieden.

3fm-DJ Joram Kaat deelt zijn netwerk

Hoe het doneren van je netwerk in de praktijk kan werken, laat 3FM-DJ Joram Kaat zien. 3FM tussenuur en EO Beam zijn namelijk erg enthousiast over DoneerJeNetwerk en wilden graag een item maken om het project te steunen. Simone ging op zoek naar een persoon die aan Joram gekoppeld kon worden, dit werd Sander. “Sander heeft autisme en heeft veel moeite met het vinden van een stage in de evenementenbranche. Hij wilde graag worden gekoppeld aan iemand uit die branche, wat heeft geresulteerd in dit bijzondere item”, vertelt Simone. Sander werd gekoppeld aan Joram en Joram zette zijn netwerk in om iets tofs te vinden voor Sander. Hij regelde een snuffelstage bij “The Passion 2018” en zorgde ervoor de Sander zijn allereerste sollicitatiegesprek had voor een stage bij de Kunstbende in Amsterdam. Joram coacht Sander tijdens het gehele proces en uiteindelijk krijgt Sander de stageplek aangeboden. “Ik vind het echt heel bijzonder om te zien hoe het idee van DoneerJeNetwerk zo gaat leven bij verschillende partijen”, aldus Simone. De video items van 3FM Tussenuur en EO BEAM kun je hieronder bekijken:

Vervolg

Het doel van Simone en Lana is om zoveel mogelijk organisaties te stimuleren om DoneerJeNetwerk als eenvoudig concept over te nemen en te gaan implementeren. Mocht jij graag jouw eigen netwerk willen doneren of als organisatie geïnspireerd zijn om zo’n traject op te zetten, neem dan contact op met Simone of Lana via www.doneerjenetwerk.nl.

Auteur Suzanne Bouten

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief