Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

DenkTank Blog 1: De rollercoaster die DenkTank heet

25-08-2014

Door: Rolien Sandelowsky

Welkom in de rollercoaster die DenkTank heet! Vier lange dagen geleden begonnen we aan ons theoretisch en conceptuele avontuur in de luxe luwte van het Huizense SAS-gebouw. Allemaal niet echt wetend wat SAS precies is, wat de DenkTank nou precies doet en wat die twee blije McKinsey-maatpakkers ons gingen brengen, stapten we met gepanty’de knieën en gepoetste schoenen over het grind. We trapten de dag af met een professionele fotoshoot, compleet met prachtig tegenlicht en tweeëntwintig ietwat ongemakkelijke grijnsjes. Nadat we erachter kwamen dat iedereen vier exotische studies, drie besturen en veertien buitenlandervaringen had, doken we ietwat gedesillusioneerd in het bad van Big Data. Verbonden in verscheidenheid zullen we maar denken.

Big Data dus. Maandenlang hadden we individueel gebroed op de meest omvattende omschrijvingen om onze minder interdisciplinair onderlegde vrienden en familieleden uit te leggen wat deze mystieke term precies in mag houden. Na het openingssymposium van onze themapartners wisten we in twee uur meer dan na het lezen van 209 pagina’s reader. Goed: volume, variety, velocity en veracity zouden onze keywoorden worden. Big Data blijkt naast Big namelijk vooral ook erg gevarieerd, snel en onbetrouwbaar te zijn. Privacy, ethiek, kennis en talent doken al gauw op als de overkoepelende onderwerpen van de vier deelonderwerpen infrastructuur, mobiliteit, gezondheidszorg en het sociale domein. Wat het sociale domein precies inhield en wat het verschil tussen infrastructuur en mobiliteit was, wist niemand eigenlijk precies, maar fanatiek begonnen we aan onze eerste gestructureerde voorkeurslijstjes.

De volgende ochtend kregen we te horen met wie en waarover we ons de aankomende tijd zouden gaan buigen om de maatschappelijke mogelijkheden van Big Data in kaart te brengen. We leerden dat break-outs geen ongewenste onregelmatigheden van de huid waren, maar symbool staan voor teambijeenkomsten in luxe kantoorkamers met M&M’s en zelfklevende whiteboardvellen. Een dag later volgde het ietwat cynische verhaal van de charismatische Stef van Grieken. De dag daarna stond Aurelie Hudig klaar om ons welkom te heten in de wondere wereld van MBTI en nadat we onszelf allemaal nauwkeurig in een sociaal hokje hadden geplaatst, konden we aan de slag met een plan om een samenwerking met al deze verschillende types soepel te laten verlopen. De middag bracht ons twee lezingen waarin we werden meegenomen in de meer mechanische kant van Big Data, waarbij DenkTanker Marijn ons van aanvullende kennis wist te voorzien. We leerden problemen structureren en kregen anderhalf uur vrije ruimte. Het structureren verliep helaas ietwat ongestructureerd en liep door in de vrije tijd.

Een familie bleek te zijn geboren. Dat we pas drie dagen met elkaar waren, we konden het allemaal niet geloven. Onder leiding van Kitty Tjaris doken we de volgende dag in een praktische cursus over de werking van de software van SAS. Ik denk dat we allemaal nog nooit zo’n leuke informaticales hebben gehad, van zo’n gepassioneerde docente! Als ware computerwonders stortten we ons op de data en strebers als we zijn wilde niemand onderdoen voor de rest en gingen we allemaal voor de moeilijkste software. Alpha? Bèta? Wij zijn DenkTankers!

Vervolgens gingen we aan de slag met het prioriteiten stellen binnen onze zojuist geënte issue-tree. Bleek toch lastiger dan verwacht. Het gevarieerde denken bleek zo nu en dan in de weg te staan van het gestructureerde denken, dat soms juist gebaat is bij een flinke dosis simplesse. Gooi hier overheen dat iedereen vanuit een andere achtergrond kennis en concepten spuit en zo kom je voor je het weet weer te laat binnen in het Koetshuis, met een leeg whiteboardvel. Na het eerste augustus-buitendiner stelden we ons klassikaal op om te Skypen met allround kennismagneet Michael Chui die ons breedlachend bevestigde in onze Big Data-kennis so far en aanvulde waar nodig.

Glunderend genieten we van ons kersverse jonge expert-imago. Zo aan het einde van dag vier lijken we al meer te weten over Big Data dan drie jaar bachelor ons over al die interdisciplinaire studies leerden. Maar niet getreurd, er is nog veel te leren! Volume, variety, velocity en veracity. Op het gebied van kennis en in het speelveld van de sociale ontwikkeling. Ik ben heel benieuwd hoe we hierop terugkijken in maand vier. Ik ben in ieder geval nu al een beetje trots op ons allemaal.

Auteur Voornaam Achternaam
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief