Auteur Redactie

Blog Nationale DenkTank – Deel 3: De Herfstschool

26-03-2018

Blog Nationale DenkTank – Deel 3: De Herfstschool

Wekenlang hadden we geploeterd. Eerst maar eens uitvinden wat nu eigenlijk een analyse is, dan in een (zeer) kort tijdsbestek analyses uitvoeren, in een analyserapport opschrijven en in (perfect uitgelijnde) slides zetten. Met als kers op de analysefase-taart het Expertforum, een middag waarin we naar buiten traden met onze analyses en erachter kwamen of dé experts op het gebied van de Nederlandse arbeidsmarkt ons inmiddels ook als experts beschouwden. Dat leek aardig gelukt.

Het Expertforum staat niet alleen in het teken van de presentatie van de analyses, maar geldt ook als het startschot voor de oplossingsfase. Al tijdens deze middag brainstormden we samen met experts vanuit het hele land hoe we op basis van de analyses op innovatieve oplossingen konden komen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, brainstormen? Out-of-the-box denken? Innoveren?

Om even helemaal uit het analyse-stramien te komen en de hersenen weer te luchten, vindt er tussen de analysefase en de oplossingsfase de Herfstschool plaats. Een andere locatie, andere methoden, andere trainers en teams en vooral: even niet meer systematisch onderzoeken, maar je creativiteit de vrije loop laten!

In het begin van deze week is het de bedoeling dat de DenkTankers met zo veel mogelijk gekke, innovatieve oplossingen komen voor in ons geval de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik heb nooit geweten dat er zo veel verschillende manieren bestaan om te brainstormen – en dat het perspectief van Kim Holland, The Donald en Spongebob je ook kan helpen te komen tot een inclusievere arbeidsmarkt. In kleine groepjes werden we een soort ideeën-machines; ideeën die we vervolgens ook weer aan de rest van de groep pitchten.

Naarmate de week vorderde werden de ‘oplossingsrichtingen’ steeds duidelijker zichtbaar. Dit maakte de week extra spannend, want er moesten nieuwe teams worden gevormd die zich elk met een van deze oplossingsrichtingen zou gaan bezighouden tijdens de oplossingsfase. Tijdens het vormen van de teams kwamen de diplomaten in sommige van ons naar voren, wat de nodige strategische zetten opleverde. Maar na een paar uur plastic vissen op de Amsterdamse grachten (in het kader van het DenkTank thema van 2018: circulaire economie), uitgebreide discussies en de ijzeren hand van onze begeleiders waren er aan het einde van de week toch echt vier gloednieuwe teams gevormd – inclusief teamnamen en bijpassende uitbeeldingen. En zo startten wij aan de tweede en laatste fase van de DenkTank 2017!

Simone van Dijk

Deelneemster Nationale DenkTank 2017

In een serie blogs schrijven alumni DenkTankers over hun persoonlijke ervaring rondom een onderdeel van het programma van de Nationale DenkTank.

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief