Auteur Redactie

Blog Nationale DenkTank – Deel 2: De Analysefase

19-03-2018

Blog Nationale DenkTank – Deel 2: De Analysefase

441 interviews, bezoeken aan 32 onderwijsinstellingen door het hele land, 2000 enquêtes verspreid en 35 evenementen bijgewoond. Waar de Zomerschool een periode is waar je nog voorzichtig je tenen in het water doopt, spring je tijdens de Analysefase meteen in het diepe – samen met je mede-DenkTankers die zich waarschijnlijk net zo onvoorbereid voelen als jij. Want alhoewel je tijdens de Zomerschool trainingen krijgt en met experts in het veld praat, voel je je waarschijnlijk aan het begin van de Analysefase nog alleszins zelf een expert. En na twee weken in de veilige omgeving van de Zomerschool – en na een weekendje bijkomen – voelt zo’n eerste dag op het DenkTank-kantoor wel héél echt. Dit is het dan. Over een aantal weken moeten we niet alleen het veld van het beroepsonderwijs snappen, maar óók de knelpunten daarin hebben gevonden (om die vervolgens ook nog eens eventjes op te lossen).

Dat zo’n groot doel een beetje overweldigend was, zal niemand verbazen. Maar het was juist die onbekendheid met het veld en de passie om dat overweldigende doel te halen dat ervoor heeft gezorgd dat we met diepgaande en vooral vernieuwende analyses zijn gekomen. Want juist omdat we geen experts waren en ons dus nog niet hadden vastgebeten in een bepaalde mening konden we met een ‘frisse blik’ naar het onderwerp kijken. In plaats van enkel de boeken erop naslaan, gingen we letterlijk de straten op. We deelden vragenlijsten uit op drukke treintrajecten en in schoolkantines, bezochten scholen door het hele land en verspreidde een enquête onder ongeveer 2000 man. En door onze onafhankelijke positie lukte het ons ook om deuren te openen die normaal gesloten blijven: van schooldirecteuren met overvolle agenda’s en ambtenaren die zich vrijelijk uitspraken over gevoelige onderwerpen tot jonge studenten die eindelijk de ruimte kregen om al hun meningen te delen.

En waar de ene DenkTanker de bergen informatie die we kregen in een handomdraai kon omzetten in boxplots, grafieken en diagrammen, kon de ander het gevoel dat we meekregen uit al die gesprekken perfect uitdrukken in beeld. Het is dan ook tijdens deze Analysefase dat ieders kwaliteiten en talenten naar voren komen en volop worden benut. De mix van neurowetenschappers, filosofen, econometristen, juristen en cultureel antropologen zorgen voor een verscheidenheid aan onderzoeksmethoden en invalshoeken die de analyses alleen maar ten goede komen. De Analysefase is dan ook bij uitstek de tijd dat je ontzettend van elkaar leert; zowel over hoe de ander onderzoek doet, maar ook hoe het wereldbeeld van de ander kan verschillen van die van jou.

De Nationale DenkTank en de Analysefase werkt om deze reden dan ook zo goed. Zet vijfentwintig gemotiveerde, enthousiaste, diverse jonge mensen bij elkaar en je krijgt analyses en onderzoeken die diepgaand zijn en dus serieus worden genomen en tegelijkertijd vernieuwend genoeg om ook daadwerkelijk (maatschappelijke) impact te maken binnen het thema van jouw DenkTank. Dat je tegelijkertijd ontzettend veel van elkaar leert en het DenkTank-kantoor stiekem ook gewoon heel gezellig is maakt de Analysefase een enorm leuke en inspirerende paar weken.

Aydan Figaroa

Deelnemer Nationale DenkTank 2016

In een serie blogs schrijven alumni DenkTankers over hun persoonlijke ervaring rondom een onderdeel van het programma van de Nationale DenkTank.

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief