2007 • PAL

2007 • PALAnnouncement Date : Dec 30 , 2007

2007-top

Impact

  • In 2008 ten uitvoer gebracht door Studelta.
  • Sinds 2008 is een pool van 150 PAL’s actief.
  • Eerste oplossing die werd geïmplementeerd door derde partij.

Bij de kluizen van de Universiteitsbibliotheek is het spitsuur. Achter mij groeten twee piepjonge studenten elkaar. Onbewust vang ik wat flarden van het gesprek op. Uit het gesprek blijkt dat ze eerder collega’s waren bij een winkel. “Hé, ik heb je al een hele tijd niet meer gezien bij de winkel. Wat doe je tegenwoordig?” “Oh.. ik heb een nieuwe bijbaan. Een supercoole baan die ook nog goed betaalt. Ik ben tegenwoordig PAL.” Nieuwsgierig kijkt de jonge student naar deze ‘PAL’. “PAL is een assistent voor de leraren. Je wordt door de school ingehuurd om de leraar te ontlasten. Ik ben Wis- en Natuurkunde-PAL. Ik sta niet echt voor de klas, maar ik help de leerlingen met het maken van sommetjes, praktijkoefeningen en doe soms ook wat nakijkwerk. De hoofddocent kan zich dan met het voorbereiden van de lessen bezighouden. Ik ben zijn Personal Assistant, zeg maar. Ik had nooit gedacht dat ik school eigenlijk zo leuk kon vinden!”

De Nationale DenkTank 2007 bedacht onder andere oplossingen om studenten vroeg te interesseren voor een baan in het onderwijs en tegelijkertijd het huidige lerarenkorps te ontlasten zodat zij langer door kunnen werken. Een van die oplossingen was de PAL: de Persoonlijk Assistent voor de Leraar. Het concept is na de DenkTank door Studelta in de praktijk gebracht. Uit cijfers van Studelta blijkt dat er sinds 2008 een pool van circa 150 enthousiaste PAL’s actief zijn.

PAL is geen eendagsvlieg maar een volwaardige toeverlaat van de leraar gebleken. Alexander Rinnooy Kan, destijds actief betrokken bij de DenkTank over onderwijs, zegt over PAL: “Het probeert een zichtbare tekortkoming in het stelsel te corrigeren. En dit is niet zonder succes gebleven.”

Albert-Jan Shi, Nationale DenkTank 2007

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie