Auteur

Als ZZP op de pakjesboot mee (door Abel Hemmelder)

26-09-2017

Een klein kuchje, een rochel en een lauwe bak koffie. Nog een klein sigaretje en de dag kan beginnen. In een buitenwijk van Amsterdam ontmoeten we René. Na 30 jaar voor hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt is René nu zelfstandig ondernemer in de bouw. Eerst gedwongen, er was geen plek meer tijdens de crisis, maar ondertussen al vijf jaar met veel plezier. “In het begin was het wennen”, zo vertelt René, “al dat papierwerk, de formulieren van de belasting en het vinden van klusjes”. Op zijn dieptepunt zat hij zelfs een paar maanden in de bijstand. “Het is lastig om aan je kinderen uit te leggen dat ze maar één cadeautje krijgen van Sinterklaas dit jaar, terwijl hun vriendjes allemaal veel meer krijgen”.

Maar toen de economie weer aantrok, en de klussen binnen begonnen te lopen, begon René de mooie kanten van het ZZP-schap te ontdekken. “Het geld stroomde binnen: waar ik vroeger 25 euro per uur verdiende, vraag ik tegenwoordig soms wel 40-50 euro per uur voor een opdracht”. Toen René‘s voormalige baas hem zijn oude baan aanbood, was de keus dan ook makkelijk gemaakt. Teruggaan betekende namelijk het betalen van premies en belastingen over zijn loon. “Als ZZP’er is dat allemaal veel beter geregeld. Onderaan de streep houd ik veel meer over tegenwoordig. Dat scheelt zo een vakantie op jaarbasis”.

Met de toekomst houdt René zich niet zo veel bezig. “Ik heb voldoende buffer om een paar dagen per jaar ziek te zijn”. In het begin was het wel even wennen om niet vanzelfsprekend verzekerd te zijn voor sociale zekerheden en daar zelf rekening mee te moeten houden. “Zelf sociale zekerheden regelen zou me honderden euro’s per maand kosten. Dan maar niet ziek worden” lijkt het devies van René te zijn. Hij lacht. “Ik kan mijn kinderen nu tien Sinterklaascadeaus geven als ik zou willen, en zolang ik dat kan blijven doen is ZZP wat mij betreft helemaal super.”

Het verhaal van René is voor velen in Nederland herkenbaar. Volgens ZZP-Nederland werken er momenteel zo’n 100.000 mensen als ZZP’er in de bouw. Op de korte termijn levert ZZP-schap hen een hoger inkomen op en meer controle over het kiezen van de opdrachten. Ze profiteren van de aantrekkende economie en de grote vraag naar vakmensen in de bouw. De schaduwzijde is echter dat velen van hen slecht verzekerd zijn en zonder pensioenopbouw door het leven gaan. Dit zijn kosten die traditioneel en verplicht door werkgevers worden geregeld en (deels) betaald. Het zelf regelen van deze sociale zekerheden is ingewikkeld en duur voor ZZP’ers, met als gevolg dat 65% van hen aangeeft ongewenst onverzekerd te zijn. De markt heeft het dermate onaantrekkelijk gemaakt voor ZZP’ers om zich in te dekken voor risico’s dat velen van hen het zich simpelweg niet kunnen veroorloven.

Het ZZP-schap wordt vaak geprezen in Nederland. Het zou de ruggengraat vormen van onze samenleving, en tekenend zijn voor de Nederlandse ondernemersdrift. En voor een deel is dat ook zeker zo. Het is echter wel belangrijk om de schaduwzijde van dit ZZP-schap ook te benoemen. Zo lopen in de bouw veel ZZP’ers rond die zich wel zouden willen verzekeren, maar zich dit niet kunnen veroorloven. De vraag die de Nationale DenkTank van 2017 dus: Is ZZP wel echt zo super als René beschrijft?

Auteur

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief