Auteur Redactie

Blog Nationale DenkTank – Deel 1: De Zomerschool

01-03-2018

Blog Nationale DenkTank – Deel 1: De Zomerschool

Toen ik begin juni het telefoontje kreeg waaruit bleek dat ik me met succes door de sollicitatierondes had geslagen, was de wereld te klein. Het onmogelijke bleek plotseling mogelijk. Eenmaal met beide benen op de grond, beet ik me gedurende de zomer vast in de toegestuurde reader, in het leed dat de niet zo inclusieve arbeidsmarkt heet.

Half augustus begon de Nationale DenkTank van 2017 ‘Iedereen perspectief op werk’. De eerste twee weken voltrokken zich op de Zomerschool bij De Baak in Driebergen. Op dit riante landgoed maakten we kennis met alle betrokkenen bij de Denktank en natuurlijk het thema.

De belangrijkste reden voor mij om bij de Nationale DenkTank te gaan, was de mogelijkheid om maatschappelijk impact te kunnen maken: de arbeidsmarkt een beetje inclusiever te maken. Waar dat vrijwel nergens anders gebeurt, openen hier de deuren van de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid voor jou, als student. Dat uitte zich dan ook meteen aan het begin van de DenkTank in de toezegging van de onvoorwaardelijke steun van de betrokken themapartners, het bestuur en het bureau. De Nationale Denktank is dus ook nog eens onafhankelijk, waardoor je alle vrijheid en ruimte krijgt om wie dan ook te bellen en welk idee dan ook ter sprake te brengen.

Tijdens de Zomerschool doken we meteen de diepte in. Tekenend daarvoor was dat, alvorens de school officieel was geopend, de aanwezigen al werden getrakteerd op een lezing van een Directeur-Generaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de huidige stand van de Nederlandse arbeidsmarkt. Gedurende de dagen spraken we verder met alle betrokken sociale partners, bezochten we een aantal sociale werkplaatsen en deden we onze eerste interviews.

Naast de aandacht voor de verdieping, was deze er net zo goed voor persoonlijke ontwikkeling van jou en de mensen om je heen. De (expert-)deelnemers hadden allen een diverse achtergrond, en een eigen verhaal. Van issues trees tot een MBTI-test en van productief brainstormen tot feedback geven: de trainingen op dit terrein vlogen je al tijdens de Zomerschool om de oren. Het waren juist die trainingen die de samenwerking tot een groter succes maakte en waardoor de inhoud beter tot zijn recht kwam.

De Zomerschool was daarom een fantastische springplank, cruciaal om ons de weken daarop niet alleen inhoudelijk verliezen in een goede analyse, maar ook in hoe we dat op de best mogelijke manier met elkaar kunnen doen. Die insteek zou ook voor de rest van de Nationale DenkTank bepalend zijn.

Juist het scala aan meningen en ideeën verrijkt de analyses en de oplossingen die daaruit volgden, daar ben ik nu heilig van overtuigd. Al snel werd mij dus duidelijk dat de impact niet alleen van maatschappelijke, maar minstens zo veel van persoonlijke aard zou zijn. Die – niet ingecalculeerde – persoonlijke ontwikkeling maakte mijn tijd bij de DenkTank de meest leerzame periode die ik tot dusver heb gekend.

Ik zou het zo weer doen, maar echt.

Quirine

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief