Auteur Redactie

Een dag in de schoenen van een Expertdeelnemer

02-09-2016

Door Maxime von Römer

Toen mijn wekker op 16 augustus 2016 in alle vroegte afging, was het tijd om richting het landgoed van SAS in Huizen te vertrekken. Een beetje spannend was het natuurlijk wel. Ik ging meedoen aan een Nationale Denktank, en ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Maar goed, ik hield zelf wel van een beetje spanning, dus ik pakte mijn tas en liep naar de trein.

Eenmaal aangekomen bij SAS werd keurig onze jas opgehangen, kreeg ik een naamplaatje met ‘Expertdeelnemer’ erop en kregen we een heerlijk kopje koffie. Maar we waren hier natuurlijk niet om hele dagen van het zonnetje te genieten. Binnen tien minuten mochten we naar de zaal waar we de eerste lezingen en uitleg zouden krijgen. Deze lezingen waren erg interessant en vooral onwijs inspirerend. Zo kwam er een beleidsmedewerker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan het woord, maar ook allerlei andere mensen die veel te maken hebben met het beroepsonderwijs.

Nu werd het voor mij duidelijk. Er wordt in de komende vier maanden een onderzoek uitgevoerd naar de toekomst van het onderwijs van ons expertdeelnemers. Hamvraag: hoe zorgen we dat het beroepsonderwijs bestendig is voor de toekomst? Zeker 22 jonge studenten zullen het onderzoek verrichten, en door te proberen om de problemen binnen het beroepsonderwijs te analyseren hopen ze voor dit probleem oplossingen te kunnen bedenken. Voor het eerst is er input van ‘expertdeelnemers’. Zij studeren allemaal aan het beroepsonderwijs (zowel mbo als hbo) en zijn dus de perfecte personen om ervaringen en meningen te delen met de onderzoekers, die pas zijn afgestudeerd aan de universiteit.

Buiten het kennismaken, de lezingen en de uitleg hebben we ook verschillende trainingen gevolgd. Ongeveer een week van te voren moesten we al een persoonlijkheidstest doen. Deze was niet voor niets, want we kregen een MBTI (Myers- Briggs Type Indicator) training. Wie ben jij nou eigenlijk? En waarom reageer jij op een bepaalde manier op dingen? Waren vragen die tijdens deze workshop aan bod kwamen. Dit vond ik behoorlijk leuk om meer over mezelf te weten te komen, maar is ook handig voor de samenwerking binnen groepen. Door alleen maar je MBTI-type door te geven aan de rest van de groep, weet je eigenlijk al hoe je met iemand om moet gaan of hoe je het beste op iemand kunt reageren.

De eerste indrukken die ik van de Nationale Denktank heb gekregen zijn erg positief. Ik ging er onwetend heen, maar ik vind het ontzettend gaaf dat ik hier deel van uit mag maken!

Auteur Redactie

Agenda

Expertforum Nationale DenkTank 2018

27 september 2018

Eindpresentatie Nationale DenkTank 2018

10 december 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief